Община Сливен

Дебат или цирк?... Шоуто в Сливен изгърмя заради самия Бареков

Николай Бареков
05.10.2011 / 11:17

В популисткия си нагон да инициира скандали /" Шумиш, шумиш и тъй живееш!" - беше казал поетът/, водещият на шоуто на ТВ-7 в Сливен Бареков го превърна в цирк.

Както ви информирахме, Йордан Лечков не участва. Не се появиха на сцената и атрактивните кандидати Кръстанка Шаклиян, Галин Кънчев, Нели Минчева и др.

Предварително публиката и медиите бяха загряти с ужким сензационни разкрития за купуване на ромски гласове, в които май няма нито едно доказателство за пред съда. А няколкото хиляди сливналии на площада бяха отново потопени най-вече в етническата тема. Преди това, в началото на проявата и в духа на витаещата напоследък враждебност в страната, Бареков разкри, че Лечков го е заплашил. "Гледай да не паднеш отвисоко! - казал сливенският кмет. Водещият му отвърнал, че е висок два метра, че е падал отвисоко и че не го е страх"… Днес Бареков отново експлоатира темата.

„Дебатът”, както писах вече по-горе, започна с гадания има ли и

ще има ли купуване на гласове в ромския "Надежда". Според кандидата за кмет на ВМР0-НИЕ Доброслав Иванов, експериментът със скрита камера в квартала, излъчен и по ТВ-7 бил доказал, че само за два дни могат да се купят 400-500 гласа. В своето отрицание на тази практика генерал Кольо Милев, кандидат на БСП бе изкушен от водещия да се… закълне по военному,че няма да пазари гласове. В този дух за спазване на закона се обяви и кандидатът на Атака Иван Иванов, който обаче нюансира, че неговата партия е и против ислямизацията на страната.

Един по един кандидатите изброиха и своите чинове в армията - Иван Благоев бил мл. сержант, а Иван Славов - ефрейтор. Благоев изцяло се абстрахира от натрапчивата тема, а Славов заяви, че той иска да спечели изборите с програмата си, а не с пари.

С бяло елегантно сако, в интересната роля на обществен и политически коментатор, разплитащ корупционните сюжети в общината, Радостин Русев дори изобличи конкретния автор на твърденията за търговия с гласове в "Надежда", Тук му е мястото да отбележим, че двата основни претендента за местната власт - БСП и Коалиция "Съюз за Сливен" се бяха подсигурили с най-много привърженици сред размирната и хухукаща тълпа, която щом чуеше името Лечков, го "благославяше" с какво ли не.

Опитите за стойностен дебат, подхваната от кандидатите бяха осуетени от самият Бареков, който в стремежа си да подхранва скандала, прекъсваше кандидатите след 10-15 секунди. В резултат генерал Милев успя да каже само, че Сливен е жертва на порочен модел на управление, Иван Иванов: че Атака вдига червен картон на халфа Лечков, Благоев - че е виновен не само Лечков и общинския съвет, но и пасивните избиратели и т.н. Иван Славов, освен некадърното управление на Лечков изтъкна и загубата на доверие към институциите. Доброслав Иванов изрази опасения от евентуална репродукция на стария общински съвет и обвини съветниците в отстояването на лични интереси, макар да призна заслугите на тръгналия да го съди Радостин Русев в разкриване на истинските обстоятелства около корупционните схеми в общината.

Гражданите, които успяха да се доберат до микрофона по волята на Бареков по-дълго от кандидатите, май казаха повече от тях: Живко Желев за потъналите Бог знае къде по волята на Лечков пари за канализацията на "Речица", възрастна жена - за убитата от ром 70-годишна учителка Михалкова във вилна зона, а млади майки на два или три пъти поставиха въпроса за влошеното здраве на сливенските деца и проблемите на здравеопазването; адв. Здравко Дичев пък попита как новият кмет ще се пребори с видимата корупция и т.н. Впрочем, чуха се още заслужаващи внимание становища и въпроси откъм буреносната тълпа, която не пестеше епитети нито за Лечков, нито дори за вътрешния министър Цветанов. Бареков обаче поведе "дебатът" към екзотичната тема за 1001 сливенски проститутки, с уговорката, че не искал да обижда града. Подир това дойде и редът да бъде "разгромен" генерал Милев с твърдения от един едроват мъж, че срещу него имало следствие за корупция, свързана с огромно количество скрап. Генерал Милев отказа да отговаря на въпроса, но по-сетне рече: "Ако е истина, нямаше да стана генерал!" Не се отърва и Иван Славов, който пък бе обвинен, че пуснал на концесия Атанас Мъндев в градския парк. Славов обясни, че концесията е гласувана от общинския съвет, а като концесионер се е явило друго лице, че са спазени процедурите и т.н. И че по време на неговото кметуване е имало най-голям ръст на инвестициите.

Но истинският дебат за огромните проблеми за общинската икономика, за развитието на местния бизнес, здравеопазването, инфраструктурата, културата и т. н. не се състоя. Подмината мимоходом бе най-драматичната тема за замразените европроекти и защо инвеститорите избягват Сливен. Ще се запомни казаното от Иван Благоев накрая: "На Сливен му трябва не толкова генерал или полковник, а маршал. Една програма „Маршал” само може да измъкне Сливен от блатото!"

В гласуването с есемеси воглаве излязоха генерал Кольо Милев - 43 на сто, и Иван Славов - 40 на сто.

Особено впечатли и гражданите на площада, и зрителите един сливналия, който стоеше мълчаливо насред тълпата със запалена свещ. Пред микрофона той заяви: "Ако този град не се събуди, тази свещ ще гори при неговия трагичен край!"

Ние се присъединяваме към него - дано всички го чуят!

Б.Р.: Според нас единственният ефект от шоуто на пловдивския "нарцис" както ядосаният Лечков нарече Бареков е, че то се превъна все пак в отдушник и хората се навикаха срещу сегашното управление.

Впрочем, по време на първия си мандат Лечков бе чест гост на Бареков. Какво ли му струваше това?

Георги Вл.ПОПОВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев