Община Сливен

6 досегашни съветници сред първите 10 на ГЕРБ - Сливен

ГЕРБ
30.09.2011 / 10:03

Шестима от досегашните общински съветници присъстват в предизборна листа за съветници на ГЕРБ-Сливен, която се води от Йордан Лечков. Ето ги:

1. Йордан Лечков Янков

2. Здравко Кирилов Костадинов

3. Васил Йорданов Йовчев

4. Мария Митева Григорова

5. Димитър Георгиев Батаков

6. Димитър Ганев Митев

7. Тодор Йорданов Начев

8. Руси Петров Големанов

9. Галина Любомирова Николова-Вучкова

10. Стела Стефанова Костова

11. Керанка Иванова Стамова

12. Димитър Колев Павлов

13. Иван Петров Киров

14. Красимир Илиев Кръстев

15. Йовита Тодорова Пенчева

16. Живко Александров Минчев

17. Димитър Борисов Шейретов

18. Сашо Иванов Александров

19. Мариян Атанасов Янков

20. Николай Иванов Колев

21. Дора Андреева Лазаров

22. Весела Стойкова Качарова

23. Галина Василева Граховска

24. Христо Николаев Янев

25. Даниела Иванова Христова

26. Пламен Иванов Иванов

27. Силвия Господинова Маринова

28. Георги Николаев Георгиев

29. Камен Светлозаров Костов

30. Рени Иванова Байкова

31. Николай Йорданов Жечев

32. Иван Василев Желев

33. Иван Иванов Желязков

34. Надежда Димитрова Тодорова

35. Донка Тодорова Петрова

36. Диана Христакева Кънева

37. Марин Куртев Дамянов

38. Стоян Петров Камбуров

39. Иван Атанасов Павлов

40. Желязка Атанасова Кирилова

41. Добрин Иванов Добринов

 

Община Сливен подпомага Защитеното жилище в Клуцохор

 

Община Сливен оказва голяма помощ на Защитеното жилище в квартал „Клуцохор”, каза директорът Маринела Николова. Ремонтните дейности по сградата на защитеното жилище са съфинансирани от община Сливен. Ремонтирани са покривът и вътрешните помещения, изградени са нови системи за ВиК, електроенергия и отопление. Сградата е санирана. Подът е изцяло ламиниран, санитарните възли и коридорите са с гранитогрес. Дограмата е изцяло подновена с ПВЦ, която е добър шумо и топло изолатор. Сега разходите за осветление и отопления са по-ниски, а и се спестява енергия.

Оборудването, мебелите на цялото жилище, са купени със средства на общината. „Парите, които бяха заделени, бяха напълно достатъчни, за да бъдат оборудвани стаите и общите помещения, така както трябва да бъде в един дом. Мебелите са много добри и са достатъчно функционални. Под матраците се побират много дрехи, всичко си е като в едно семейство, само че тук семейството е голямо. Не мисля, че нещо е пропуснато” – констатира Маринела Николова.

В дома живеят десет младежи, а персоналът е от единадесет души. Пет човека работят по национална и регионална програма. Доставчик на услугата и работодател на екипа е кметът на общината. Договорът за социална услуга е сключен между младежите и кмета на общината. Защитеното жилище е много добър вариант за децата от институциите, които навършват 18 години. За да не бъдат привеждани от едната институция в другата, трябва да има защитени жилища. В Клуцохор всички младежи са изведени от дома за деца с умствена изостаналост в Кермен. Най-младите обитатели на защитеното жилище са на 20 години, а най-големият – на 24. Настанени са четири момичета и шест момчета.

Тази година са отбелязани две години от откриването на защитеното жилище. За това време младежите са осъзнали, че това е тяхното място и техния нов живот. Шест от тях ходят в помощно училище, а петимата завършват тази година. В защитеното жилище се набляга на практическата работа, свързана с кулинарна дейност. Младежите са усвоили много умения. Служители на защитеното жилище казват, че работата в кухнята сближава младежите и ги доближава до семейната среда, което е една от целите на този тип услуги.

Дневният режим прави дните на обитателите на жилището разнообразни. Сутрин се разпределят задачите за деня, на табло се записват ангажиментите на всеки един. Някои се справят с готвенето много добре, а тези, които се затрудняват, се включват в по-лесните дейности в кухнята, където се приготвя храната. Почистването на помещенията е изцяло задължение на момчетата. При поддържането на двора и поливането на цветята някои имат нужда от повече насърчаване, в зависимост от степента на увреждането им. През деня задължително се провеждат групови занимания - един час сутрин и един час следобед. Младежите четат, разглеждат вестници и списания, които пристигат всеки ден по абонамент.

Защитеното жилище осигурява на младежите разнообразен и приятен живот. Тази година са ходили на море, на Карандила, в началото на август са пътували до Търново и Габрово. „Ходим на разходки, на изложби, пазаруваме. Младежите се опитват да познават парите, за преценяват от какво имат нужда, тъй като имат средства за лични разходи. Те преценяват, а ние от персонала им помагаме, разбира се”, разказва още Маринела Николова.

Партньори на защитеното жилище в квартал „Клуцохор” са фондация „Инициатива и съпричастност”, читалище „Хаджи Димитър”, Младежки център и младежката организация на Български червен кръст.

 

Кандидатът за кмет от ГЕРБ Йордан Лечков съобщи в село Новачево, че има готов проект за подмяна на водопреносната мрежа на Бяла, Новачево и Градско, който ще бъде финансиран от европейски средства. Проектът е за пет милиона и половина лева и когато бъдат размразени европейските ни проекти, ние ще кандидатстваме, за да подобрим инфраструктурата в района.

Кандидатите за общински съветници Мария Григорова, д-р Димитър Павлов, Живко Минчев, Димитър Батаков отчетоха успешната работа през изминалия мандат. През този период бе направено уличното осветление във всички села, уредено бе сметосъбирането и сметоизвозването. Йордан Лечков се ангажира, че ще бъде изградена нова автобусна спирка и обеща една спортна и една детска площадка през следващата година в село Новачево. По настояване на местните хора, той пое ангажимент да разговаря с ръководството на Горското стопанство за възможностите да си купуват дърва, ще проучи и какви са правилата за сеч в частни гори от собствениците.

На срещата бе представен кандидатът Ашкън Исмаилов, издигнат от ГЕРБ за кмет на село Новачево.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев