Община Сливен

Депутатът Янко Янков за Лечков и за предизборната ситуация в Сливен

Янко Янков
28.09.2011 / 09:39

В неделния ден, за уговореното интервю по повод ситуацията в Сливен преди вота, Янко Янков ме кани в дома си на бул. „Г. Данчев". В дворчето на чаша кафе разговорът протича в компанията на чаровната му внучка Ели.

Депутатът потвърждава, че ДПС официално застава зад кандидатурата на генерал Кольо Милев, но прави уговорката, че не подценява и другите. Един кандидат сам по себе си не е решаващият фактор - смята Янков, - но не са без значение личните качества на генерала, показал характер и умения в сложни ситуации като военен. Ние от ДПС отчитаме и възможностите да се прави политика, а не само да спечелим мача. Групата съветници от БСП, според мен, се очертава като най-сериозната като потенциал за нови икономически, социални и духовни инициативи в името на възраждането на Сливен.

Според Янко Янков, БСП е голяма национална партия и дава възможности за това с активното си представителство във всички институции, включая парламента. Имам предвид и евентуални бъдещи властови механизми при една нова подредба в управлението на страната – казва той.

Към темата "Лечков" депутатът подхожда особено внимателно, стараейки се да не влезе в елементарния и познат до втръсване "антиЛечковски" лексикон, заливащ сайтове, печатни медии и пр. Янко Янков повежда разговора ни към посоката на интереси, проявяващи се особено през втория мандат на сливенския кмет. Спомнете си, казва той, че през първия такъв все пак често пъти виждахме Лечков усмихнат, позитивен и пълен с идеи и намерения, понякога преливащи дори в гротеска с уверенията му, че ще направи от Сливен ...Монако. През втория му мандат това драстично се промени: той стана неконтактен, недобронамерен и нерядко арогантен и подвластен на неовладяните си комплекси. Нека да размислим как се чувстваха гражданите години наред без кметът да излезе на едно тържество и да ги приветства поне с десетина изречения? Без да ги приема в кабинета си? Кодът към отговора за тази трансформация е именно в тези неща: пълно пренеб¬режение към гражданството и институциите, и не само към тях. Такова бе отношението и към повечето местни депутати, политици, общински съветници и пр. И дори към гостувалите в Сливен чуждестранни посланици и други представители на евро и бизнесинституции, които просто престанаха да идват тук. Колко форума за бизнес се проведоха в Сливен? Дори празници като Димитровден обедняха откъм духовната си същност -заключава Янко Янков.

Сещаме се с него и за безцеремонното отпращане на японците от "Язаки" в Ямбол - едно от най-скандалните икономически престъпления в Сливен след национализацията. През тези години не бе намерен механизъм в общината за компенсиране липсата на компетентност - е категоричен депутатът.

Все пак той смята, че не бива и е грешка единствено Лечков да бъде сочен за виновен. И че всичко, което е свършил е само лошо. Освен греховете на местните политици, общинския съвет и пр.,той не пести и упреци и към депутатите и самия себе си. Дебати по повод скандалните случки в Сливен, и то в парламента, несъмнено свалят имиджа на града ни. Ние погрешно се водехме от тази презумпция, но в края на краищата, тя ни изигра лоша шега, за което лично се извинявам на сливенската общественост - бе откровен Янков.

Върхът на айсберга се оказа Брюксел, а самият г-н Лечков тепърва ще има драматични проблеми с правосъдието – смята той. Тъжен факт, на моменти даже го съжалявам и не му мисля злото,но така повече не може и отговорността е най-вече негова. Сега основният проблем в Сливен е възможността или невъзможността за активно гражданско поведение. Наблюдавам хората и съм обезпокоен: те са обеззверени и отчаяни, а накои имат и психически проблеми в резултат на хаоса наоколо, липсата на ред, сигурност и переспектива. Време е, според депутата, да излезем от фазата на лечението подир "ти си много болен" с конкретни програми и идеи. ДПС, който разчита на около 4 хиляди гласа в община Сливен чертае свои политики в тази посока. А те са:

1. Екшън-план за спасяване на инфраструктурата на Сливен и привеждането й съобразно европейския модел

2. Създаване на условия за привличане на стратегически инвеститори, за повече работни места и условия за бизнес

З. Създаване на подходяща среда за равнопоставеност на сливенските фирми, пряко и косвено подпомагане чрез механизмите на местното самоуправление и местната власт

4. На база на обективния анализ за потенциала на района, да бъдат оформени ясни приоритети в сферата на образованието, науката, културата, туризма и здравеопазването. Те да станат обект на приемственост за много години и да се превърнат в дългосрочна политика.

5. Специална политика, в центъра на която да са младите хора.

6. Общинският съвет да насочи своето внимание и към развитието на селата...

Янко Янков е категоричен, че поставена само на негативна основа, предизборната кампания може само да обремени избирателите. Той предлага публичен дебат по най-горещите теми в общината .

Пожелавам успех на всички! - завърши накрая депутатът.

 

Георги Вл. ПОПОВ

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев