Община Сливен

Купуването на гласове – не с пари… А със заплахи!

Избори
28.09.2011 / 08:52

Купуването на гласове няма да е хитът на предстоящите избори. Очакват ни много по-тежки случаи на контролиран вот - на избирателите дори няма да им се плаща, те ще бъдат заплашвани и принуждавани, за да гласуват по определен начин. За това алармираха във вторник от неправителствената организация “Прозрачност без граници”.

“Ще наблюдаваме цинично отношение към избирателите, у тях ще се създава страх, че ще бъдат уволнени, ще бъдат плашени с мутри, ще им бъде създавано усещане за зависимост”, обрисува ситуацията социологът Антоний Гълъбов.

“Много по-ефикасно, а може би и по-евтино е вече да си напазаруваш цяла секционна комисия”, допълни Огнян Минчев. Според експертите на организацията зад воала на президентските избори се крие много по-мрачната картина на местния вот, където самозабравили се феодали действат със сила, за да бъдат избрани.

От “Прозрачност без граници” обявиха, че започват детайлен мониторинг на предизборната кампания и провеждането на самото гласуване. В него ще се включат 22 организации в страната и 236 наблюдатели. На 19 септември от организацията поканиха всички кандидатпрезидентски двойки да подпишат Договор за почтеност, с който ще позволят на независими наблюдатели отблизо да следят обявяването и отчетността на даренията в кампанията. До вторник договора бяха подписали Росен Плевнелиев, Меглена Кунева, Румен Христов, Мария Капон, Красимир Каракачанов, Атанас Семов, готовност били декларирали Волен Сидеров и Павел Чернев, а от щаба на Ивайло Калфин заявили морална подкрепа. (Труд)

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев