Община Сливен

Социологът Михаил Мирчев: Лечков е абсолютно дискредитиран

Михаил Мирчев
20.09.2011 / 11:06

ГЕРБ се оказват в изолация, сами си произвеждат скандали, опитват се да се самопровалят, както направи Петър Стоянов през 2001 г – заявява днес пред „Труд” социологът Михаил Мирчев. Централните медии, колкото и сервилни да са към Бойко Борисов, вече не са в състояние да предпазват неговите хора от унищожителни скандали.

Освен Плевнелиев, пресен пример е и Йордан Лечков, който вече е категорично дискредитиран от Брюксел. Оттам наредиха на правителството да спре всичките проекти в Сливен... Сега Борисов се гъне гузно - знаел ли е за далаверите на Лечков, защо след като е знаел, са го избрали за свой кандидат за кмет, има ли принципност във всичко това?

Балонът на ГЕРБ на тези избори наистина може да се спука. Вътрешното напрежение вече е огромно. Рейтингът на партията спадна критично - дистанцията над БСП вече не е толкова голяма. Рейтингьт на лидера-харизма не просто падна до нивото на обикновен политик, но и вече е раздвоен - колкото е гражданското приемане, толкова е и отхвърлянето спрямо Бойко Борисов (по около 40-45%).

Вторият човек в ГЕРБ - Цветанов всякак успява да заработва скандал срещу себе си, срещу Плевнелиев, срещу кандидатури за кметове. Сигналите от Европа за неуспехи на правителството се натрупват и вече дори бронираните съзнания се отварят за истина.

В момента Плевнепиев и Попова имат около 23-27%, но не от списъците, а от реалните избиратели в България. Вероятно това ще получат на първия тур на 23 октомври. На втора позиция ще е двойката Калфин - Данаилов. Сега те имат около 16-19%, но вероятно в следващите две седмици ще добавят още 3-5%. Ако скандалите около Плевнелиев вървят с такава динамика, той просто може да пропадне. И за това ще е пряко виновен неговият изборен патрон Цветан Цветанов.

Комбинацията Калфин - Данаилов е наистина силна. Плевнелиев и Борисов има от какво да се страхуват. Стефан Данаилов вероятно днес е единствената консенсусна фигура в левицата, специално в средите на БСП. Той е носител на емоционалната памет от времето на социализма. Днес много от българите изпитват остра носталгия към онези десетилетия. Той ще сплоти рехавите редици на БСП и на първи тур двойката ще постигне максималния възможен пропорционален резултат.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев