Община Сливен

В.”Капитал”: За „височинната” болест на ГЕРБ, и за Лечков

В."Капитал"
17.09.2011 / 10:53

Днес в.”Капитал” помества цели две вестникарски страници за „уникалното” явление Йордан Лечков и неговите далавери.

Предлагаме на читателите водещият коментар, както и отново статията в сайта на Явор Дачков „Гласове”, озаглавена „Борисов финансира злоупотребите на Йордан Лечков с държавни пари”.

Нека извършващата проверка Окръжна прокуратура – Сливен особено внимателно се спре на изнесените факти не само за спрения проект на водния цикъл, но и за „превъртваните през МРРБ държавни пари чрез ВиК – Сливен”, както и за газифицирането на частната фирма на Лечков пак с държавни пари. Впрочем, ето текстът в уважавания „Капитал”:

 

Когато се изкачва много високо, човек лесно губи ориентация за околния свят - явление, познато на алпинистите като височинна болест. Първо идва еуфорията, след което главоболие, световъртеж и, ако не вземеш мерки, си заникъде.

Подобни симптоми забелязваме от известно време и в поведението на управляващата ГЕРБ. Последният пример е реакцията по скандала със спрените еврофондове за община Сливен, където кмет е Йордан Лечков. Въпреки дебелото досие от прокурорски проверки и трите висящи съдебни дела срещу него, ГЕРБ го номинира за трети мандат. Премиерът Борисов дори влезе в противоречие със самия себе си, като заяви, че ГЕРБ ще подкрепя Лечков, докато злоупотребите не бъдат доказани. Това е повратна точка в мисленето на Борисов, който досега не се нуждаеше от доказателства, за да уволнява. Достатъчни бяха съмненията за злоупотреби (спомнете си как си отидоха Велизар Стоилов, Божидар Нанев, Калина Илиева и др.). Явно двете години на власт са преобър¬нали ценностната му система и той вече действа избирателно в снемането на политиеско доверие. Подобен е случаят с ямболския кмет Георги Славов, който има две присъди на първа инстанция, но също бе подкрепен от ГЕРБ за нов мандат.

Явно еуфорията от властта все още държи на крака управляващите, но голямата височина замъглява преценката им и започват да настъпват клатещи се камъни. А те лесно могат да те плъзнат надолу.

 

Борисов финансира злоупотребите на Йордан Лечков с държавни пари

 

В момента правителството финансира работата по злополучния проект за водния цикъл на Сливен с пари от републиканския бюджет.

Това е казал пред ГЛАСОВЕ сливенският общински съветник Радостин Русев. Вчера стана ясно, че след настояване на Европейската комисия българските власти са спрели изпълнението на всички европроекти за строителство на община Сливен. Премиерът Бойко Борисов застана зад кмета на Сливен Йордан Лечков и заяви, че няма да оттегли подкрепата си за него на местните избори. Заедно с това Борисов подчерта, че лично се е разпоредил „да бъдат спрени парите и да не бъдат плащани и от бюджета, докато не се изясни цялата ситуация в Сливен”.

„Това е разликата между нас и предишното правителство. Ако те бяха постъпили така с Батко и Братко, когато им дадоха сигнал, нямаше да спрат след това всички пари по съответните проекти”, заяви още министър-председателят.

От своя страна Радостин Русев разкри пред ГЛАСОВЕ, че въпреки решението на Европейската комисия и на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което е управляващ орган на проекта за водния цикъл в Сливен, финансирането и работата по този проект да бъдат преустановени, част от скандалния проект е била извадена от МОСВ и пренасочена към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

По думите на Русев в момента работата по този проект продължава, като финансирането става с държавни пари. „Парите се превъртат през МРРБ и отиват във ВиК-Сливен, откъдето се плаща на дружествата на Йордан Лечков, които пък работят като подизпълнители на проекта”, каза още Радостин Русев.

Той заяви, че паралелно с работата по част от проекта за водния цикъл в момента се поставя и инсталация за газифициране на частната фирма на Йордан Лечков – също с държавно финансиране. Русев допълни, че вече е сезирал прокуратурата за този казус.

„Не е вярно, че българското правителство само спира европарите за община Сливен, без да чака Брюксел да го направи”, каза още сливенският общински съветник и инициатор за създаването на филма „Новата мафия” Радостин Русев. Филмът, който бе пуснат в интернет през юли тази година, разкрива схеми за източване на европейски и общински пари от „престъпен кръг” около сливенския кмет Йордан Лечков. Според Русев Европейската комисия е изпратила указания към българското правителство и в случай че управляващите у нас не вземат мерки, ще бъде блокиран изцяло достъпът на България до еврофондовете по подобие на случилото се през 2008 г., когато на власт беше тройната коалиция.

Русев разказа, че още през февруари 2010 г. на открита пресконференция в Сливен заедно със свои колеги общински съветници е изнесъл информация за източването на европейски пари от престъпна група около Йордан Лечков. Тогава той и неговите колеги уведомяват българските власти за кражбите на милиони левове от еврофондовете в община Сливен.

„Уведомихме тогава Нона Караджова, министър-председателя, Цветан Цветанов, ПП ГЕРБ и шест министерства. Събрахме 24 хиляди подписа и ги внесохме с молба за среща с нас. Такава нямаше. Още по-лошо – нас, общинските съветници, ни извикаха в Главна дирекция „Криминална полиция” в София, за да ни питат защо искаме да се срещнем с Цветанов. Пълното бездействие на държавата и това, че идват да се целуват в Сливен с Лечков и да правят тук мафиотски схеми, ме накара да се обърна към Брюксел”, разказа още Радостин Русев пред ГЛАСОВЕ.

През юли 2010 г. Русев подава сигнал в ЕК и в Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ. „В следващите няколко месеца разменяхме кореспонденция с ЕК и правихме уточнения. През юли тази година се проведе заседание на Европейската комисия съвместно с Комисията по петициите и ОЛАФ, на което бяхме поканени да направим наше изложение. Тогава от Комисията по петиции постановиха на ОЛАФ да се произнесе в най-кратки срокове във връзка с жалбата. Имам информация, че след това заседание ЕК е уведомила Томислав Дончев моментално да бъдат прекратени абсолютно всички договори, тъй като от българска страна не са получени почти никакви отговори в защита на порочната практика”, каза още общинският съветник от Сливен.

Русев разкри пред ГЛАСОВЕ, че поради тази причина на българското правителство вече е наложена санкция от 20 млн. евро. „Отделно от това заради бездействието на цялото правителство и на Нона Караджова безвъзвратно са изгубени 50 млн. евро по програма ИСПА”, уточни той.

„Не е истина, че се е задействало българското правителство. От февруари месец миналата година, тоест от първия ни сигнал, то предприе някаква крачка едва сега – 19 месеца по-късно”, подчерта Русев, който е собственик на фирмата "Хидросистеми”, спечелила процедура за „водния цикъл” на Сливен, а преди около година и половина напусна групата на ГЕРБ в общинския съвет заради конфликт с Йордан Лечков.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев