Община Сливен

Скандални факти за ГЕРБерски натиск над избиратели в Разлог

Разлог
10.09.2011 / 09:30

Проекти за стотици милиони евро превръщат малкия град Разлог в голям и апетитен залък за всички, които искат да потопят ръка в потока от инвестиции. С увеличаването на потоците от пари се засилва и натискът върху избирателите.

Работници от няколко строителни фирми в града твърдят, че са били уволнени, защото не гласували за настоящия кмет на Разлог инж. Красимир Герчев. Твърдят, че на последните местни избори началници от близките до кмета и до ГЕРБ фирми са стояли пред изборните секции, за да следят кой идва да гласува.

По време на частичните избори преди две години Тома Добрев е началник на местното полицейско управление. Той отговаря лично за специален дневник на изборните нарушения. Записал е 15 сигнала. Три от тях са превръщат в досъдебни производства.

"По принцип срещу всеки ще се води компроматна война ,включително и срещу мен. Нормално е", казва от своя страна Герчев.

Според местните нечестните хватки в битката за кметското място са продиктувани от големите икономически интереси в района. Освен близостта до Банско и ски пистите, мястото е апетитно заради предстоящото изграждане на нови ски зони и туристически обекти за стотици милиони евро. Само ски зона "Кулиното" е на стойност над 250 милиона евро.

Веднага след втория тур, загубилият изборите кандидат на десните Благой Дункин призовава благоевградския административен съд да анулира резултатите. Съдът обаче решава, че законът е спазен, а всички сигнали остават недоказани.

В Кърджали също отдавна съществуват съмнения за чистотата на изборния процес. Политическите опоненти на ДПС обвиняват движението, че по време на изборите през 2007 г. в списъците са дописвани гласове на хора, които дори не са влизали в България, но са отбелязани като гласували. Кметовете от ДПС в региона пък твърдят, че управляващите се опитват да омаскарят техните хора и да прилагат политически натиск и ограничения на конституционните права.

В студиото на "Тази сутрин" заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков призова гласоподавателите, които имат данни за нарушения на изборното право, да сигнализират в полицията. По думите му това е най-сигурният начин виновните да бъдат наказани.

Бившият зам.-председател на ЦИК проф. Михаил Константинов е категоричен, че опити за купуване на гласове винаги ще има, защото тази дейност е доходоносна. "Целта ни е да направим тази дейност неефективна", заяви проф. Константинов.

Той успокои хората, че вотът им не може да бъде контролиран и ги призова да накажат тези, които се опитват да ги накарат да гласуват насила, като пускат недействителни бюлетини или пък пуснат вота си за някой друг кандидат. "Дори да ви предлагат пари, вземете парите и гласувайте за друг", каза Константинов.

 

Филмът "Гласове от Пирин" на репортера ни Иван Георгиев, който разследва механизмите, които решават вота в Разлог ще можете да видите в събота, 10 септември, в bTV Репортерите.

 

Филмът на Антон Хекимян "Кърджалийски времена" пък можете да гледате в неделя, 11 септември, отново в bTV Репортерите.

 

"БТВ"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев