Община Сливен

Седесарски шут и за лидера на ДСБ Иван Костов

Иван Костов
02.09.2011 / 08:48

Лидерът на СДС Мартин Димитров изхвърли Иван Костов зад борда на дясното обединение за президентските избори наесен.

Вчера сините се регистрираха в ЦИК като коалиция „Съюз на десните сили“ с новото ОДС, без участието на ДСБ. В сформирания лагер влизат общо 7 политически сили, които застават зад кандидатурата на Румен Христов за „Дондуков“ 2. Освен четирите партии на „старите муцуни“ ¬ Стефан Софиянски, Евгени Бакърджиев, Любен Дилов-син и Александър Праматарски, в коалицията участват още земеделците на Петя Ставрева и Българският демократичен форум. Регистрацията на новия съюз вдясно за президентския вот стана тайно от Командира

само ден преди изтичането на крайния срок за това. Новината за дясното обединение завари Костов по време на заседанието на парламента вчера.

Той бе видимо шокиран, тъй като в щаба му до последно се надяваха, че все пак Синя коалиция за вота с тяхно участие ще има. Лидерът на ДСБ отказа всякакви коментари и минути по-късно напусна Народното събрание бесен.

Разводът между СДС и ДСБ за президентските избори стана само дни след като двете партии постигнаха измъчено споразумение за общинската листа за вота в столицата, която беше на път да разтури дружбата им още тогава.

Целта ни е да обединим дясното пространство, а Костов само го разделя, аргументира самоинициативата за широка коалиция без тъмносините Мартин Димитров. Той допълни, че вече му е омръзнало от непрестанните ултиматуми, които лидерът на ДСБ му поставя. Последното условие, което преляло чашата, било искането Софиянски да си оттегли кандидатурата за кмет на София, като едва тогава тъмносините щели да влязат в широката дясна коалиция.

В щаба на костовистите все пак се надяват че до края на днешния ден СДС ще размислят, като оттеглят регистрацията си с ОДС и си стиснат пак ръцете с Костов.

Има достатъчно време да го направят, заяви Екатерина Михайлова. Тя обаче отново постави условието да се обединят без Софиянски. „Това няма да стане. Единственият вариант е в ДСБ да преодолеят планините от его и да се присъединят към нас“, категоричен беше шефът на предизборния щаб на „Раковски“ 134 Борис Марков. Той подчерта, че в СДС се чувствали

подведени и предадени от Командира.

„Две години той ни залъгваше, че ще правим широко дясно обединение, а всъщност е искал да се капсулираме“, прозря Марков.

Следващата седмица пък щяло да се реши окончателно и кой ще бъде вицето на Румен Христов. От ДСБ продължават да твърдят, че ще подкрепят двойката на сините за „Дондуков“ 2 и няма да издигат претендент от своите редици. Все по-упорити обаче стават слуховете, че костовистите в крайна сметка ще дадат рамо на кандидата на РЗС Атанас Семов. Командира и Яне Янев вече се прегърнаха веднъж ¬ за изборите в столицата. Вчера пък близката до Трактора партия светкавично взе страна в спора на сините, като в официална позиция осъди действията на Мартин Димитров.

.

Групата на десните в парламента под въпрос

Нажежената обстановка между СДС и ДСБ постави вчера и въпроса дали парламентарната група на Синята коалиция ще оцелее, или споровете ще доведат и до раздяла в Народното събрание.

„Ние нямаме група още от Нова година.

Оттогава всяка партия си гледа в собственото канче”, коментираха седесари. Тъмносините също са скептични, че оттук нататък ще могат да провеждат общи политики и да гласуват заедно в пленарната зала. Заявка за разцепване сините дадоха още преди месеци, като внесоха проект за промени в правилника на Народното събрание. Според него парламентарна група ще може да се образува от девет депутати, колкото са тези на СДС, а не както в момента от десет.

Така Мартин Димитров би могъл да се раздели с Костов и петимата му депутати в парламента, без хората му да се разпръснат като независими. (Монитор)

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев