Община Сливен

За какво са 36 партии и бол кандидат – кметове на политическия битак в Сливен?

Георги Вл. ПОПОВ
01.09.2011 / 11:10

Вече не е новина – 36 са регистрираните в ОИК коалиции и инициативни комитети за участие в изборите. Колко са кандидат – кметовете, засега не знаем.

Наред с традиционните и утвърдени формации като БСП, ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и др., изумява напливът на странни новопръкнали се субекти към политическия битак. Докато Коалиция „Съюз за Сливен” и „Център” воглаве с Иван Благоев например обединяват по-известни обществени и политически групи, то други са направо световно неизвестни. Някои от тях са създадени в политическата суматоха от няколко месеца насам и нищо не ни говорят.

Досега избирателите едва ли са чували за „Кауза България”, партия „Солидарност”, „Движение за европейска интеграция”, „Национален фронт за спасение на България”, „Движение за социален хуманизъм”, „Партия на хората от народа” и т.н. И несъмнено ще се запитат кои са тези политически феномени и за какво се явяват на вота в Сливен?

Лидерите, или по-скоро, водачите на тези партии в местен план са също световнонеизвестни, освен оглавилата „Другата България” бивша окръжна прокурорка Кети Бозукова. Какви политически ценности изповядват те, каква е оценката им за досегашното управление на Сливен и какво ще предложат за по-нататък – няма и помен. Тоест, те образно казано нямат дори сергии на политическия битак. Тогава?

Мнозина подозират, че зад това стълпотворение срещу вота стоят нечисти цели: да бъде раздробено политическото пространство в полза на досегашния кмет. Подобна тенденция се наблюдава и в други градове на страната в полза на една или друга политическа сила. Но по-вероятни са най-баналните ( а не политическите аргументи), като извличането на конкретни ползи от наддаването по време на вота, и особено срещу балотажа. Става дума не само за апетитни обществени и други поръчки отстрана на сегашния или бъдещия кмет, не само за привилегировани местенца в общинската администрация, в общински фирми и пр., но и за конкретни финансови бонуси по време на самата предизборна кампания – печалноизвестна практика досега.

Но от самите избиратели зависи дали ще се изкушат да заложат своето и без това проблемно сливенско бъдеще на дребните играчи на политическия битак.

Георги Вл. ПОПОВ

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев