Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Узряват ли сливенските политици за нормален политически диалог?

Кандидати
31.08.2011 / 11:23

Последните няколко пресконференции в Сливен дадоха повод да се запитаме: узряха ли сливенските политици за един конструктивен и нормален политически дебат?

Според Русев и Славов (Коалиция „Съюз за Сливен”), на състоялия се събор на Агликина поляна не е ставало дума за политика. На брифинга не прозвучаха обичайните нападки срещу кмета и сегашното управление. Що се отнася до заявеното от кандидата за кмет на Коалиция „Център” Иван Благоев по адрес на „Съюз за Сливен”, в отговора на Русев прозвуча не злонамереност и политическа жлъч, а уважение към опонента. И това впечатли журналистите.

На брифинга на самия „Център” с Иван Благоев бяха афиширани твърдите намерения да се води разумна и толерантна кампания и да не се провокират интриги и напрежение. А след нашумялата статия на колежката Веселина Седларска за реалната картина за икономическия и политически живот в Сливен, и разменените „любезности” между БСП и „Съюз за Сливен”, междуособицата май затихна. Изглежда лидерите им проумяха, че с това само пълнят „дисагите” на Лечков. Толерантността и способността за диалог на депутата г-н Янко Янков и ДПС също не подлежат на съмнение. Откъм ГЕРБ, Атака, РЗС и останалите политически формации също не се чува ехо от „боен индиански рог”. Дали не ни очаква един предизборен европейски Ренесанс, или затишието е измамно и ще надделее байганьовщината?

Самият Лечков обаче едва ли е на тази вълна. Той вече помирисва края на 8-годишния си безметежен рахатлък. С изключение на десетина придворни, той вече усеща, че е сам. В самия ГЕРБ повечето му доскорошни подръжници вече не свързват политическото си и личностно бъдеще с него, отвратени от нароените безобразия, довели до краха на общината. А това усещане го озлобява и прави още по-агресивен. Затова Лечков се опитва и ще продължава да опитва да провокира напрежение у политическите си опоненти, подхранвайки обществената представа, че се касае за междуличностен конфликт. Така ще се пробва да омаловажи и отнеме от опонентите си основното им оръжие: платформи, програми и идеи за излизане от кризата.

Въпросът е доколко тях ги има, макар да е сигурно, че няма противниците му да се лишат от лукса на срещи с избиратели да изкарват кирливите ризи на кмета. Как и с какъв словесен инструментариум ще го направят (дано не е подобен на този на Лечков) – тепърва ще видим. А за идеите и програмите нещата са по-трудоемки. С какво, например ще заинтригува хората сравнително непознатият бивш военен ген. Кольо Милев? Ще се окаже ли убедителна и ефикасна политическата реклама относно деловите му качества и деловия му опит в решаването на аварийни проблеми, каквито са тези в Сливен? Ще съумее ли, ако бъде избран, да води конструктивен диалог с управляващите като кмет на БСП, каквито умения демонстрираше на времето ловкият и опитен политик Янко Янков?

Какво ще каже, от своя страна пък Иван Славов на първата си среща с людете в кв. „Заимов”? Засега той е по-разпознаваем като бивш кмет и бивш депутат и все още има подръжници в червената партия. Но достатъчно ли ще е това? Само с патетика, с хайдушко джепане и с курбан(изъм) избори не се печелят. Същите проблеми стоят и пред останалите кандидати. Кой ще докосне най - чувствителните струни на обезверените сливенски граждани? Въпрос с повишена трудност.

Хората са преситени, уморени и отвратени от 8-годишната сага на арогантност, простотия, безхаберие и грабителство. Затова внимателно ще се взират и вслушват не толкова в политическите, колкото в социално – икономическите, и не на последно място, в моралните послания на кандидатите за кметове и общински съветници. Който сбърка тона, ще бъде наказан. Защото Сливен е зажаднял за съзидание и духовен разцвет. Върнете му достойнството, г-да политици!

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев