Община Сливен

Двадесет и един са кандидатите за президенти на България

ЦИК
24.08.2011 / 09:14

Двайсет и една партии и седем инициативни комитета поискаха да участват в президентските избори на 23 октомври. До 19 часа във вторник, когато изтече срокът, Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира 20 партии, изчакваше да се уточнят нередности в документацията на ССД на Стефан Софиянски. В изборите през 2006 г. участваха 7 кандидат-президентски двойки.

 

От парламентарните сили всички без ГЕРБ са обявили претендентите си, а ДПС все още не са заявили дали ще издигнат някого за държавен глава. Членове на партийното ръководство казаха пред "Дневник", че те последни ще се определят за вота, тъй като местните избори са им "в пъти по-важни".

 

Хората на Ахмед Доган ще изчакат 4 септември, когато се очаква да стане известен кандидат-президентът на ГЕРБ. Преди седмица зам.-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че е изключено партията му да подкрепи претендента на управляващата партия.

 

Анализът трябва да е насочен към това кой от опонентите на ГЕРБ има възможност да се развие като държавен глава и съответно какво поведение на ДПС би му помогнало, коментира политик от партията на Доган. Такъв анализ ще се прави през септември.

 

За 11 от партиите е приключила проверката на ГРАО на подписката от 7000 избиратели. За останалите 10 партии, в това число и БСП, проверката ще продължи до 26 август и ако те не отговарят на изискванията на закона и са подкрепени от по-малко от 7 хиляди избиратели, регистрацията на партията ще бъде анулирана.

 

ЦИК регистрира пет инициативни комитета - за двойките: Меглена Кунева - Любомир Христов, Венцислав Йосифов - Емилиян Димитров, Алексей Петров - Николай Георгиев, Димитър Куцаров - Камелия Тодорова, Николай Василев - Владимир Савов.

 

Тази вечер комисията все още изчакваше уточняване на нередности в документацията на инициативния комитет, който издига за президент Светльо Витков от "Хиподил".

 

Миналата седмица комисията отказа регистрация на комитета, който издигна за президент Али Юзеиров, и днес Върховният административен съд потвърди решението на ЦИК. Срокът за регистрация на кандидат-президентите е 17 септември.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев