Община Сливен

БСП - Сливен иска чужди наблюдатели на изборите

Мартин Славов
23.08.2011 / 17:47

Задължително е присъствието на външни наблюдатели на изборите в Сливен, заяви председателят на БСП – Сливен Мартин Славов. От партията ще търсят съдействието на международни наблюдаващи организации, членове на Европейския парламент и на чужди депутати.

Реакцията на БСП дойде след като Върховният административен съд не уважи жалбата им срещу назначеното от ЦИК ръководство на Общинската избирателна комисия /ОИК/ и тоталната доминация на ГЕРБ в нея.

„Нямаме лостове, с които да се противопоставим на решението, въпреки че ситуацията е абсурдна - ОИК има председател и заместник-председател от управляващата партия ГЕРБ, а секретар - от извънпарламентарната НДСВ. Единственият ход, с който можем да защитим вота на сливналии е чрез външни наблюдатели. При нарушения ще изпращаме и жалби до членовете на Гражданската инициатива за честни избори”, категоричен е Мартин Славов.

Според него на тези избори наблюдатели трябва да има в цялата страна. При условие, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, участието на наблюдатели, които да озаптяват властта, няма нужда от мотивиране е позицията на БСП.

От партията вече съобщиха, че в тричленните ръководства на ОИК от 264 общини в 65 са назначени единствено представители на ГЕРБ.

От БСП – Сливен цитират и част от доклада на проучвателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която ще наблюдава изборите. В документа е записано, че малцинствените групи, предимно ромите, са най-податливи на схеми за купуване на гласове. Според чуждите наблюдатели схемите непрекъснато се развиват и вече се купуват членове на секционни избирателни комисии.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев