Община Сливен

Кандидатът за президент на Синята коалиция Румен Христов бе в Сливен

Румен Христов
11.08.2011 / 14:28

Днес на пресконференция в Сливен кандидатът на Синята коалиция Румен Христов заяви, че идването му в града е част от предизборната му обиколка - коментира сайтът "Сливен нюз". Преди Сливен Румен Христов е посетил Шивачево, Твърдица, Боров дол и Нова Загора.

 

„Президентските избори са изключително важни, защото, ако спечели десницата, ще може да се осъществи промяната, за която се говори през последните 10 години, каза той. Днес българите живеят най-зле в ЕС, затова фокусът на държавата трябва да е насочен към работещата икономика и подобряване на благосъстоянието на българските граждани. Познавам отлично институцията президент и Конституцията, и смятам, че ако президентът работи в полза на гражданите и помага на институциите и правителството, би бил много полезен.

 

Президентът на България има много сериозни правомощия и аз съм един от кандидатите, който не иска разширяване на правомощията на държавния глава. Президентът е върховен главнокомандващ, назначава българските посланици, дипломати, главния прокурор, председател на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, има квота в БНБ и т.н. Ако на тези места държавният глава назначава изтъкнати професионалисти, хора, които не са зависими, които нямат нищо общо с бившите служби на Държавна сигурност, които зависят само от собствения си морал, разбиране за демокрация и професионален опит, нещата ще изглеждат по съвсем различен начин в страната. В този смисъл аз виждам алтернативата на тези избори в лицето на десницата.

 

До този момент ние имаме двама ярки представители на тройната коалиция в лицето на Ивайло Калфин и Меглена Кунева, и двамата бяха министри от тройната коалиция, впоследствие г-жа Кунева стана еврокомисар, двама ярки представители на сегашния президент Георги Първанов, защото и Калфин, и Кунева са близки до него, нямаме още кандидат на ГЕРБ, но нито БСП, нито ГЕРБ могат да бъдат алтернатива на самите себе си. Не приемам упреците на премиера, че ние сме част от статуквото. Не приемам упреците за т.нар. синьо-червена мъгла. 10 години СДС и останалите партии от десницата сме в опозиция. Няма как, когато си в опозиция, да бъдеш част от статуквото. В този смисъл аз наистина съм обнадежден, защото виждам едно връщане към синята идея, към демократите, които осъществиха тези реформи и които платиха тежката цена да са 10 години в опозиция, затова се надявам на подкрепа тази есен."

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев