Община Сливен

Спазвате ли правилата за поведение в дигиталното общество?

Дигитално общество
27.07.2011 / 08:10

При разпадане на разговор по телефона е задължително да позвъниш отново. Дори и когато той е бил към своя край. В противен случай рискуваш да направиш лошо впечатление.

Есемесвай на воля. При все че за по-възрастните писането на есемес, докато се намираш в компанията на други хора, е неприемливо, новият етикет допуска подобно поведение. Стига, разбира се, целта ти да не е да дразниш околните.

Избери подходящ сигнал на звънене. Мелодията на телефона говори за твоята личност почти толкова, колкото и снимката на профила ти. Затова подходи с нужното внимание към звученето и силата на звънене.

Лъжи с мярка. Когато се обаждаш в офиса, за да кажеш, че си болен, помисли каква болест ще измислиш. Разстройство и мигрена са ОК, но скорбут или липсващ бъбрек звучат абсурдно и те злепоставят.

Не поствай сапунки! Колкото и да е модерно дадено видео в настоящия момент, не е ясно каква ще е съдбата му след месец. Може да се окаже, че си блогнал/туитнал пълна глупост, а това подронва виртуалната ти репутация.

Дръж досието си във фейсбук чисто. Ако някой от старите ти френдове, с които си разпивал на младини, постне на стената ти шега, която не отговаря на сегашното ти поведение, изтрий я. В пълното право си да премахнеш и таг от снимки, които те компрометират.

Внимавай със срещите на живо! Преди да си определиш среща с приятел, когото не познаваш в реалността, подготви почвата. Пуснете си видеочат, за да свикнете с външността си и начина на говорене. И ако прецените, че има какво да си кажете, тогава пристъпете към действие.

Не лъжи със снимката си в профила. Ако се представиш със секси снимка или про фотосесия, ще направиш добро впечатление с външността си. Но ще оставиш и усещането, че си фейк (“менте” в свободен превод от английски - б. р.) и хората не биха общували често с теб.

Не обявявай семейното си положение. При все че социалните мрежи предлагат опция за семейното положение, остави я празна. Това е нещо лично и не е нужно да тръбиш онлайн, че си се развел или сгодил. Ако искаш някой да разбере, кажи му го лично.

Не слагай парола на wi-fi нета. Шервай със съседите си нета, стига това да не нарушава законови разпоредби или договорни отношения. Ако всички правят като теб, където и да отидеш, ще имаш връзка.

Балансирай медийната си диета. Колкото повече четеш, толкова повече знаеш. Но все пак не прекалявай с един източник на информация за сметка на другите.

Придържай се към темата. Социалните мрежи сложиха край на анонимните постове и затова мисли какви коментари правиш. Мери си приказките и не поствай само за да се изфукаш или промотираш.

Не адвай бившите си гаджета. Ако в момента имаш активна връзка, не добавяй към листата си бившите си гаджета. Факт е, че ще разшириш кръга с контакти, но можеш да загубиш доверието на човека до себе си. Съответно и неговите приятели.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев