Община Сливен

Георги Вл. ПОПОВ: Възможни ли са предизборни "взривчета" и в Сливен?

Георги Вл. ПОПОВ
25.07.2011 / 11:49

Съзнателно ограждам взривчета в кавички: не ми се ще да го допусна,

дори и наум. През годините, с едно две изключение Сливен общо взето се размина с това. Задава се обаче гореща политическа есен.

На конгреса на социалистите вчера лидерът им Сергей Станишев определи предстоящите избори като най-тежките за столетницата през последните 20 години. Ставало дума дори за оцеляването на БСП. Но това е дилема и за управляващата ГЕРБ. Според неговите думи, ГЕРБ управлява като групировка и ще използва всички средства за да остане на власт. Близко до тези квалификации беше и о. з. генерал Атанас Атанасов по Канал 3. Особено по повод факта, че воглаве на предизборния щаб на ГЕРБ е не кой да е, а вътрешният министър Цветан Цветанов.

Но какво да очакваме в Сливен при създалия се многобой с толкоз много кандидати и възможните противоречия между някои формации. От една страна почти всички (изключая НДСВ и БЗС, които са от слугинажа на кмета) - срещу Лечков и ГЕРБ, от друга - създалото се напрежение между БСП и "Съюз за Сливен"? Дали смятащият се за личностен конфликт Лечков - Русев няма да излезе от естествените политически граници и норми и да прерасне в драстично юнашко мелле? Без да идеализираме Русев, особено напоследък той се опитва повече от своя опонент да използва като оръжие политическия, правния, медийния и пр. инструментариум за постигането на личните си и заявените от създадената от него формация "Съюз за Сливен" цели. Докато при Лечков наблюдаваме едно все по-агресивно поведение и тотална загуба на чувството за мярка, което рефлектира драстично върху обществено - политическата обстановка в Сливен. Изход от това е евентуалното оттегляне отстрана на ГЕРБ на кандидатурата на Лечков с оглед създалите се негативни настроения спрямо него и в Брюксел, каквито плахи индикации вече има. Но ако са прави Станишев и Атанасов, за манталитета на лидерите на една групировка това ще е труден избор. Все пак невероятният инстинкт за личностно и по¬литическо самосъхранение при иначе многопластовия и ловък политик Бойко Бори¬сов може и да проработи...

Но да се върнем на темата: възможни ли са ексцесии и в Сливен? Според сливенски депутат може да се стигне дори до физически сблъсък, освен до разразила се публично политическа и медийна война. Лечков, чието "имперско статукво" в материален и всякакъв план се крепи единствено на оставането му на власт, ще използва всички прийоми и средства, подпомаган всякак от ГЕРБ включително и с огромни финансови средства. Но това не е всичко.

Представете си следната ситуация: шефът на ОД на МВР - Сливен г-н Геджев получава сигнал за раздаване на пари отстрана на ГЕРБ в ромския квартал, и трябва, съгласно закона, да действа.Той се свързва (няма как!) с министър Цветанов и шефът на предизборния щаб на Бойковата партия му разпорежда:

"Г-н Геджев, аз ще се разпоредя на нашите хора да извършат задълбочена проверка на фактите и ще ви се обадя". След около час - два му звъни и казва:

"Г-н Геджев, извършената проверка показва, че става дума за набеждаване и манипулации, и зад тях стои небезизвестният Радото, който преследва личностни и користни цели". То се знае какво ще трябва да стори иначе уважавания от нас г-н Геджев. Иначе…

Да си представим сега обратната ситуация: в ОД на МВР се получава сигнал,че хора на т.нар. Радото, на БСП или някой друг се пазарят с роми в "Надежда". Тук оставяме на читателите да пробват своето въображение. Провинилите се със сигурност ще бъдат наказани. А натискът и манипулирането на цели избирателни секции и резултатите от вота също влизат в графата възможни.

Това е в общи черти ситуацията по-малко от три месеца преди него. Дерзайте, господа политици! Да се надяваме все пак, че Сливен ще се размине с взривчета като в София - без кавички!

Георги Вл. ПОПОВ

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев