Община Сливен

Евродокладът: Оправдателните присъди в България на мушка

Темида
15.07.2011 / 09:33

Критики за влошаване на борбата с организираната престъпност, либерализма на българския съд и “стресиращи” оправдателни присъди отправя Европейската комисия в предварителния доклад за правосъдието и вътрешния ред, пише днес “Труд”.

Брюксел обаче поощрява продължаващата политическа воля за борба с престъпността. Като положителни примери се сочат законовите промени за обществените поръчки и за конфликта на интереси.

Официалният доклад ще бъде обявен на 20 юли.

Еврокомисията задължава главния прокурор Борис Велчев да анализира оправдателните присъди по знакови дела. Но в окончателния си вид докладът ще е без това искане поради разминаване с фактите, твърдят източници на “Труд”.

Брюксел критикува кадровата политика на ВСС, както и работата на МВР по събиране на качествени доказателства.

Предварителният доклад на Брюксел за правосъдието и вътрешния ред бе получен в София в 12,30 ч в четвъртък. А правосъдната министърка Маргарита Попова “извади” от заседание на Висшия съдебен съвет главния прокурор Борис Велчев, председателите на двата върховни съда Лазар Груев и Георги Колев и Анелия Мингова от ВСС. При Попова четиримата чели черновата на доклада, а след това Попова си я е прибрала, научи “Труд”. Официално той ще бъде обявен на 20 юли, а дотогава може да се промени. Според източници от Брюксел оценката на еврокомисията е добра. Има голословни твърдения, които се разминават с фактите, казват пък запознати с констатациите у нас.

В черновата от 8 страници се твърдяло, че работата по организираната престъпност се е влошила, а българският съд бил много либерален. Специално се подчертавали оправдателните присъди. Но цифрите сочели, че в сравнение с миналогодишния доклад осъдителните са се увеличили. Говорело се и за двама оправдани министри, макар че той е един - Николай Цонев. Твърдяло се за ред оправдателни присъди за злоупотреби с еврофондовете, а дотук оправдание имало по 1 дело. Като справедлива източници на “Труд” посочиха забележката за лоша вътрешна комуникация между ВКП и окръжните прокуратури по дела. Имало и доста забележи по линия на МВР - за полицейското насилие, недобра работа по събиране на качествени доказателства и т. н.

Брюксел критикувал и кадровата политика на ВСС - от случая с “бедните” магистратски роднини в Приморско до избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

Еврокомисията поощрявала създадения спецсъд (който беше отложен) и закона за гражданската конфискация (който бе отхвърлен от Народното събрание).

Дирят виновници за бавните знакови дела

Заради критики в доклада за оправдателни присъди по знакови дела тръгна проверка за наказване на виновните, научи “Труд”.

От прокуратурата обаче изразиха недоумение от извода на Брюксел - оправдателни присъди получиха ексминистърът Николай Цонев, бившият шеф на фонд “Земеделие” Асен Друмев и Маргините. А от миналогодишния доклад до сега ред знакови фигури са осъдени. Сред тях са Христо Ковачки, Фидел Беев, Братя Галеви, Александър Томов, Мария Мургина, Раиф Мустафа, Славчо Кържев, кметовете на Велико Търново и Ямбол и др. С година и половина е увеличено наказанието на Митьо Очите. При 3 оправдателни присъди срещу 15 осъдителни не е ясен поводът за безпокойство, смятат прокурори. Продължават процесите срещу бившите министри Емилия Масларова, Николай Цонев, Божидар Нанев и прочее. На мушката на Брюксел са и делата срещу “Килърите”, “Наглите”, Златко Баретата, депутатите Мехмед Табаков и Юнай Сафер, търновския съдия Славчо Петков и пр.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев