Община Сливен

Янко Янков за вота на недоверие: Не всичко е обект на договорки!

Янко Янков
14.07.2011 / 10:36

Депутатите Янко Янков (ДПС), Ангел Найденов (БСП) и Ваньо Шарков (ДСБ) дискутираха тази сутрин по БТВ предстоящия вот на недоверие.

Общо взето и тримата се обединиха около становището, че макар и обречен на неуспех, вотът има сериозно значение за обединението на опозиционните сили срещу неефективната политика на управляващите в сферата на борбата с престъпността.

Янко Янков изтъкна, че ДПС гледа изключително сериозно на вота и че никакви договорки с други формации няма. Резултатът от вота зависи от ефективността, качеството и смисъла на дебатите. Той не отрече някои безспорни успехи на управляващите в сферата на борбата с престъпността, но изтъкна като парадокс, че са застрашени правата на всеки гражданин, който може да се окаже потенциален престъпник. Тази тенденция подчинява действията на управляващите в името на определени политически цели. Янков изтъкна и негативите от нестихващата битка между изпълнителната и съдебната власт.

Целта на вота е, каза Янков, не смяната на определен министър, а дебат за цялостната политика в тази сфера, която злепоставя България.

Петима независими народни представители ще спасят кабинета при третия вот на недоверие срещу него, показа анкета на днешния “Труд”.

Оставката на правителството искат БСП и ДПС “за провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, проваленото членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права”.

Зад правителството ще застанат 117-те избраници на ГЕРБ. Заедно с независимите премиерът Бойко Борисов получава 122 гласа (при необходими 121) и оцелява при гласуването на исканото недоверие. Вотът ще бъде внесен в петък, разискванията ще са най-късно следващия петък, гласуването - 24 часа след тях.

Спокойствието на кабинета е гарантирано само ако всички са на линия, в което се съмнява лидерът на РЗС Яне Янев, от който преди две седмици дойде инициативата за вота. Янев коментира, че вотът ще бъде “най-големият стрес за ГЕРБ.” А от Благоевград обясни какво е имал предвид: “Смятам, че 4-5 депутати от ГЕРБ ще станат внезапно болни или ще се командироват в чужбина, за да не участват във вота. Те пак ще разчитат на купени пионки.”

Янев нападна директно МВР шефа Цветан Цветанов: “Предупреждавам още сега чрез медиите Цецо Шлифера да не си позволява провокации и репресии спрямо нашите кандидати за управници, както беше на предишния вот в Разложко. Иначе ще съжалява, докато е жив.”

Петимата независими, които твърдо подкрепят правителството, са Дарин Матов, Тодор Великов, Димитър Чукарски, Димитър Колев (бивши от РЗС) и Кирил Гумнеров (бивш от “Атака”).

“С този вот искат да дестабилизират ГЕРБ, защото става дума за фигура като Цветанов, която е генетично свързана с партията”, е анализът на Чукарски. Гумнеров каза, че не може да не подкрепи правителството, след като го е поддържал две години в качеството си на депутат от “Атака”.

Независимите Венцислав Върбанов (излязъл от Синята коалиция) и Корман Исмаилов (отлюспен от ДПС) още не са взели решение как да постъпят. “Когато го внесат, тогава ще разговаряме. Нека видим какво пише в мотивите. Рибата е още в морето, не слагайте тигана”, каза Върбанов. Досега той е бил зад правителството. Исмаилов също очаква мотивите на вносителите. “Имам критики към сектора “Сигурност”, но искам да се запозная с детайлите. Важни са и дебатите в залата, затова на този етап нямам взето решение”, каза бившият ДПС-ар.

Касим Дал и Марио Тагарински не вдигнаха мобилните си телефони. Друг независим - Камен Петков (бивш от “Атака”), също се колебае.

Опозицията може да мобилизира за вота гласовете на депутатите от БСП, ДПС, “Синята коалиция” и независимите, останали верни на Яне Янев. Всички те са общо 94.

Няма никакво значение кой е вносителят, важни са мотивите на вота. Зад това мнение застанаха съпредседателите на “Синята коалиция” Мартин Димитров и Иван Костов. 16-те от “Атака” още нямат решение как да гласуват.

“Ресурсите на това правителство са изчерпани и то не е в състояние само да се коригира”, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан след разговор с ръководството на червената група. Но добави, че ще бъдат частично удовлетворени, ако се постигне смяната на “един или друг министър”. Ангел Найденов, зам.-шеф на “Коалиция за България”, припомни, че още в началото на годината опозицията е смятала да иска недоверие заради скандала с подслушването, но премиерът Бойко Борисов отнел инициативата, като поискал вот на доверие.

Първият вот на БПС и ДПС срещу кабинета беше през октомври 2010 г. за здравеопазването. Вторият вот бе само преди месец - на 10 юни те поискаха кабинетът да си ходи, защото не е изпълнил антикризисните си мерки.

„Труд”

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев