Община Сливен

За парите и акъла на народните избранници

Народно събрание
09.07.2011 / 10:35

Противно на ширещите се в държавата мнения, че депутатите получават много пари, смятам, че заплатите им са ниски. Онзи ден гледах една депутатка по телевизията, председател на парламентарна комисия и заместник-председател на парламентарна комисия, да си показва фиша. 2800 лева чисто, а тя е от по-високо платените. Тези пари само за храна не стигат, бе, хора.

Телевизиите в държавата пощуряха тези дни, след като един депутат разказа, че народните представители, освен законното си възнаграждение от няма и 3000 лева месечно, получават и пари в плик и така си докарват по около 5000 лева.

Това, повтарям, не е лошо. Депутатът трябва да получава повече пари, понеже и неговите отговорности са големи. От това как ще си вдигне ръката, зависят съдбите на страшно много хора и затова народният представител не трябва да се чуди как да изкара някой лев, а само дали едно законодателно предложение е добро или не за хората.

Истината е обаче такава, каквато г-н Красимир Велчев, председател на парламентарната група на управляващата партия, представи: Депутатите наистина получават в плик плюс 2/3 от официалното възнаграждение, но това не е измислено в този парламент. Измислено е в предишните.

Това се знае и лично съм писал поне три-четири пъти - депутатите получават едни пари официално и други безотчетни.

Практиката е различна: там, където е хлабаво ръководството, тези пари са си лично за депутата. В други групи парите отиват при ръководството и то ги харчи по усмотрение – за стипендии, помощи на болни деца, конференции и, по изключение, макар това да е основният мотив за тези пари – за експерти.

Това не е ирония, ама българинът, било той депутат, не обича да дава пари за акъл. Той акъл си има.

5000 лева заплата, макар да не е точно толкова, малко е преувеличено, е сериозна сума. Тя се нанася около 25 пъти върху минималната заплата от 240 лева и това съотношение е донякъде, ако не приемливо, то поне може да се оправдае. Разбира се, ако депутатът получава толкова, то трябва да става както става в цивилизованите държави – през банката в картата, а не в плик.

Дотук добре, обаче една голяма част от депутатите не остават на тези 5000 лева месечно, 60 000 годишно. Например депутатът Лъчезар Иванов е изкарал допълнително, от странична дейност, около 140 000 лева, декларирани, и така годишният му доход се закръгля на около 200 000 лева. Това вече е близо 100 минимални годишни заплати и е трудно за преглъщане, обяснение и всичко останало.

Има и други като него.

Хората са готови да приемат, че са по-некадърни от другите, че могат по-малко, че едни са орисани с по-щастлива орисия, обаче много се ядосват, ако ги лъжат. Ако лицемерието се превръща в норма.

И накрая, няма, ама наистина, няма как някой, било то последният циганин, прибиращ кофите от градския боклук, да се съгласи, че някой депутат, който и да е той, е 100 пъти по-ценен от него, та да получава 100 пъти по-висока заплата.

Това вече е прекалено.

 

Георги ДАСКАЛОВ

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев