Община Сливен

Кметови(ада)та - в действие. Вече 6 искат да управляват Сливен

Кметови(ада)та  - в действие. Вече 6 искат да управляват Сливен
04.07.2011 / 12:05

След съботния анонс на премиера Борисов на тема кой ще е кандидатът на ГЕРБ в Сливен и общинската конференция на БСП, кандидатите за кметския пост в Сливен набъбнаха на около шест. Кои са евентуалните други?

Официално номинираните, полуноминираните или самономинирали се в публичното пространство са Йордан Лечков /ГЕРБ/, генерал Кольо Милев ( БСП), Доброслав Иванов /ВМРО-НИЕ/, Иван Иванов /Атака/, както и обявилите се да участват в изборите като независими или подкрепени от други формации Иван Славов и Галин Кънчев.

Няма никакво съмнение, че „раздробяването" на опозиционния потенциал на първи прочит е в услуга на ГЕРБ и Лечков. Очаква се свои кандидатури или обща такава да издигнат СДС и ДСБ. Смътни остават намеренията на НДСВ и БЗНС, но най-вероятно лидерите им Кирилов и Начев, чиито съпруги са на заплата при Лечков, да подкрепят сегашния кмет. Какви са изгледите пред отделните кандидати?

За Лечков вече се знае: той е с напълно сринат имидж и само разногласията в опозицията, евентуалната липса на сериозен съперник и многото налети в кампанията му пари могат да го доведат до успешен финал.

Основният му политически противник ген. Кольо Милев засега е неразпознаваем за широката общественост и е по-скоро кандидат на по-старата генерация в БСП. Въпросът е доколко воинските му умения, навици и манталитет ще паснат в една сфера, в която ужасяващото дередже на общината ще изисква мениджърски умения, способност за диалог с правителствените институции и пр. Тук му е мястото за анализ дали те ще са предимство или слабост и на обявилия, че ще се кандидатира извън БСП Иван Славов и дали обществената оценка, че не се е облагодетелствал лично от своето кметуване ще са достатъчни да получи желания вот. Възможно е доста от гласовете на партийните му другари да прелеят към него.

По-голяма загадка, криеща изненади е явяването на Галин Кънчев като независим кандидат. Освен бизнесмен, през последните години той се изяви и като ловък политик, пък и пръв подхвана обществената кампания срещу Йордан Лечков. Вкара доста съветници в местния парламент, но трима от тях го предадоха. Дали Кънчев си е научил урока и на кого ще разчита за вота наесен, си остава загадка. Но вече си личи, че търси не само политическа, но и гражданска подкрепа: приемната му за граждани е непрестанно отворена и води диалог с тях във Фейсбук.

Останалите кандидати Иван Иванов и Доброслав Иванов засега остават в сферата на политическата екзотика. Дали други интересни кандидатури ще се появят на запрашения и в прекия, и в символичен смисъл сливенски хоризонт? – четете утре в коментара „И сливенските депутати – кандидати за кметския пост?”

„Седмица”

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев