Община Сливен

Как да не се изложим пред чужденците на тяхна територия

Туристи
21.06.2011 / 08:28

Генералният секретариат на Европейския съюз е разработил следните правила за поведение в чужда държава:

-Никога не забравяйте, че в родината си сте един от милионите, а в чужбина и по думите, и по делата ви ще съдят за народа ви;

-Не скривайте произхода си, но се постарайте чужденците да останат приятно изненадани от този факт;

-Когато пътувате в странство, запазете мълчание и се вслушайте в гласа на чуждата страна. Колкото по-тихо се държите, толкова по-добре ще чуете гласа й;

-Обличайте се така, че да не се набивате на очи;

-Пейте само ако ви помолят за това;

-Не упорствайте да търсите превъзходство там, където чужденците ви превъзхождат. А когато вие превъзхождате – сложете оръжие с усмивка. Така се печелят приятели;

-На чужд език могат да се превеждат само наименованията на добродетелите и пороците. Самото им съдържание ще трябва да учите във всяка отделна страна;

-Опитайте се да разберете онова, което ви се вижда странно у другите народи, и ако не успеете, не бързайте да вините за това другите;

-В една чужда страна вие сте ученик, а не учител.

Колкото страни,толкова и обичаи. В чужд край хората се държат скромно. Приспособете начина си на живот към местния. Не натрапвайте своите нрави.

Уважавайте другите и не обсъждайте различията, които откривате, освен ако не ви помолят за това. Помнете, че вашите възприятия са относителни, а не абсолютни. Не се смятайте за недосегаеми от местните закони само защотo говорите чужд език.

Предварително подготвяйте пътуването си. Научете ритуалите за поздрав и израз на благодарност, начина на водене на беседа, традициите на обличането, придобийте елементарни познания за географията на страната, нейното културно и историческо наследство, религиозните вярвания и обичаи, климатичните особености, работното време, валутната система, социалната структура. Туристът винаги трябва да знае предварително забележителните места, които просто е неприлично да не посети. „Туризмът" с цел пазаруване е разпространен в цял свят. Невинаги западноевропейските туристи в развиващите се страни са най-приятната гледка.

Има народи, за които снимането е ужасен грях -масаите в Танзания и Кения смятат, че с фотографията можете да правите магия за зло на заснетия. В мюсюлманска страна не снимайте човек без разрешение.

Новото винаги е интересно - дори когато причинява болка. В очите на хората, с които човек общува в чужбина, той обикновено олицетворява своята страна. Трудностите в дипломатическата работа са изпитание за верността към родината, а във външнотърговската дейност - за верността към фирмата. Да изпратите в чужбина лош дипломат значи да обидите родината си.

Ако почукате на дърво за късмет, убедени ли сте, че събеседникът ви знае, че произлизате от народ, предците на който са смятали дървото за свещено и с почукване по него са викали боговете на помощ? Обяснете ритуала си, за да не озадачите присъстващите.

Уинстън Чърчил казал веднъж, че истински свободна е само тази държава, в която човек може да върши и говори всичко, което поиска жена му. Чужденецът, който избягва да ви погледне в очите, може и да не иска да ви обиди, а да прояви уважение към вас, ако се намирате в Азия или Африка.

В САЩ би трябвало да се избягват всякакви изказвания и жестове по отношение на жените, които биха могли да бъдат изтълкувани и като намек за сексуален тормоз. Независимо че в други държави същите намеци са естествени, невинни и дори са знак за оценка на красотата на дамата. Подобни подмятания се преследват от закона много по-строго, отколкото другаде. И чужденецът може да си навлече беля, като дори само след една усмивка се озове в съда.

В Италия повечето предприятия и фирми прекъсват работа през августовската лятна ваканция, наречена ферагосто (Feragosto). Не се учудвайте, че тогава там просто няма кой да ви обърне внимание.

Българите са свикнали да наричат гражданите на Великобритания англичани, което не е много точно. И дори обижда някои от тях. Съществува и объркване на понятията Англия, Великобритания и Обединено кралство. (Великобритания обхваща Англия, Шотландия и Уелс заедно с островите в Ламанша -Джърси, Гърнзи, Олдърни и Сарк и остров Ман. Когато към тях се прибави и Северна Ирландия, се получава Обединеното кралство).

Повечето испанци се идентифицират първо с автономния си регион и едва тогава с нацията като цяло.

Тъй нар. сиеста (siesta) (дву- или тричасова следобедна почивка) е древен римски обичай - римляните оставали в домовете си по обед, за да избегнат опасните бродещи духове. Днес това е свързано по-скоро с избягването на летните обедни горещини в Италия, Испания и други средиземноморски държави. В Испания сиестата продължава до 17ч. и никой не може да я нарушава.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев