Община Сливен

Съдиите си дават отвод в Сливен. А ще има ли и оставки?

Съдебна палата - Сливен
15.06.2011 / 10:31

За трети път от няколко месеца насам окръжните съдии в Сливен си дадоха отвод в дело срещу Лечков. Вчерашната новина отново скандализира местната общественост.

Съдиите избягаха дори от „мижавото” делце на бизнесмена Илия Манастира срещу сливенския кмет, та същото бе гледано в Стара Загора. Непосилен за тях се оказа и казусът за отдадената без заплащане база край Орлето на фирми от обкръжението на кмета, нанесли, според обвинителния акт, над 600 хиляди лева щети на общината. Отново с него се занимава ВКС, който го изпрати в Ямбол. А вчера стана ясно, че върховните съдии са изправени пред нов избор във връзка с т. нар. водопроводно дело – особено тежък случай според прессъобщението на сливенската прокуратура. Обвиняеми по него, освен Лечков, са още гл. юристконсулт Елеонора Христова и Стефко Шевкенов от строителния надзор.

Защо окръжните съдии бягат като дявол от тамян подобно изпитание? А то си е изпитание, защото главният обвиняем е човек на власт и защото, според собствените му думи, е „нескромно богат”. А както вече заяви посланикът на САЩ Уорлик, подкрепен от германския си колега, в България има две съдебни системи: едната за богатите и овластените, а другата за обикновените люде.

Съдиите се мотивират с несериозния аргумент, че Лечков ги обвинявал в пристрастност и манипулации. Че кого не е нарочил наглецът: подигравките и безочието му не подминаха ни прокурори, ни следователи, ни съдии. Във всеки нормален европейски съд това щеше да срещне отпора на магистратите и подобна арогантност щеше да получи съответната строга санкция. Но в сливенския случай едва ли става дума само за конформизъм и бягство от отговорност.

Всеизвестно, че след печалната „ера” на Иван Димов, допринесъл за прозвището Първи частен съд, сливенската съдебна система в известна степен се нормализира, но не съвсем. И сега има магистрати в плен на лобизма, поддаващи се на политически и административен натиск. Публична тайна е, че не толкова председателят Кънчо Жеков, а друг съдия, тясно свързан с кмета, влияе на атмосферата в Съдебна палата и има заслуга за бягството от казуса „Лечков”. Така че ни чакат нови отводи в близките месеци.

Скандализираната общественост обаче вече сериозно задава въпроса: А ще има ли и оставки? Така както честно и с достоинство постъпиха Душана Здравкова, двете госпожи от Висшия съдебен съвет и др.?

Засега от Съдебната палата в Сливен не се чува ни вопъл, ни стон, както е казал поетът…

„Седмица”

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев