Община Сливен

Скандално: Гонят роми от кметовия хотел „Спорт палас”?

Илия Илиев
07.06.2011 / 10:02

Кметът на Сливен Йордан Лечков може за пореден път да застане пред съда – съобщава днес в. „Новинар”. От партия ДРОМ съобщили, че ще подадат сигнал в прокуратурата и в комисията за защита от дискриминацията за пораждане на расова омраза и проява на дискриминация от страна на сливенския кмет. Причината да бъде сезирано държавното обвинение е, че група роми в Сливен са били изгонени от управителката на хотел, който по думите на лидера на ДРОМ Илия Илиев (на сн. горе) е собственост на Лечков.

Причината да бъде сезирано държавното обвинение е, че група роми в Сливен са били изгонени от управителката на хотел, който по думите на лидера на ДРОМ Илия Илиев е собственост на Лечков. През уикенда Илиев е провел среща с хора от общността в Сливен в заведението на въпросния хотел. По думите на лидера на ромската партия там са били около десетина представители на малцинството. Докато разговаряли, кметът на Сливен минал два пъти покрай тях.

 

Малко след това управителката, която според Илиев е роднина на Лечков, дошла при ромите и през зъби им казала да напуснат. Те я попитали защо ги гони. Тя отвърнала, че има много гости в заведението и те не можели да останат там. Хората от групата отказали да напуснат и поради това управителката ги заплашила, че ще ги изведе насила с охрана. Заради държанието й от групата се обадили на органите на реда.

 

От своя страна Лечков заяви, че хотелът не е негов. Той отказа коментар и лаконично заяви: ”Не знам дали този човек е циганин, но прави цигански работи”.

 

Илия Илиев потвърди всичко това пред Нова телевизия тази сутрин, където беше с изгонените роми. Те заявиха, че и в други заведения в Сливен, особено нощем, има дискриминация. Като дойдат избори, всички ни търсят. През миналите най-активни бяха емисарите на Лечков и с нашите гласове той стана кмет. Самите те обаче уточниха, че са гласували за друг кандидат.

Голяма простотия! – заяви Илия Илиев. Трябва да си кмет на всички хора. Лечков се разхожда по къси гащи и прилича на разбойник! Не съм се чувствал никога така унижен. Дори не ни предложиха меню. Ако не предприемем мерки да защитим своята чест, подобни инциденти ще се множат.

Илиев изнесе, че дежурният в ОД на МВР-Сливен се е отнесъл по същия начин с тях, дори не ги е допуснал в сградата и ги е отправил в прокуратурата.

С непукистки и менторски тон съпругата на кмета Светлана Лечкова заяви, че въобще не била длъжна да обяснява. Илиев може би си прави пиар и т.н. А изявлението на Лечков, че хотелът не е негов, не се нуждае от коментар...

„Седмица” се свърза лично с лидера на ДРОМ. Илия Илиев заяви, че днес внасят жалба в Сливенската прокуратура и се надяват правосъдната система да се задвижи. Ако ли не, ще бъдат сезирани европейските институции.

По неофициална информация, преди няколко седмици в хотел „Спорт палас” се е състояла ромска сватба, което противоречи на твърденията за дискриминация. Ако това отговаря на истината, може да се тълкува по следния начин: ако има голям кяр, Лечков ще пусне в хотела си и сливенските клошари. Но дали пък някой не е разпознал в лицето на ромите негови политически опоненти?

„В „Надежда” живеят над 20 хиляди роми – заяви един от изгонените – Ще се постараем до дни всеки да научи как се е отнесъл Лечков с нас. Тогава нека заповяда на изборите!”

Едно разследване би показало наистина дали става дума за дискриминация или пък известният ромски лидер има заслуги за "шоуто"?

"Седмица"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев