Община Сливен

Сливналии прекарват уикенда си и в Ямбол

Ямбол
06.06.2011 / 11:35

Едно време ямболии идваха да прекарат уикендите в Сливен. Сега все още ходят на Карандила, но май нещата се обръщат. В събота „Седмица” стана свидетел на този поврат.

В 10 часа по главната улица на Ямбол цари празнично оживление. В сравнение с полупразното ларго на Сливен, тя е истинска атракция. На първо място за децата, които с радостни възгласи подкарват малките автомобили в отредените за тях многобройни площадки. А истински оазис на спокойствието са опазените от сеч зелени градини с огромни дървета по протежението на главната улица. Няколко фонтана бликат и създават допълнителното усещане за модерност и цивилизованост. Сещам се за един единствен фонтан в Сливен пред к-с „Печ”, пресъхнал отдавна и безвъзвратно.

Подредеността и на съседните улици също е впечатляваща. Дори в събота валяци кърпеха една от малките пресечки в центъра. Всичко дотук бе направило впечатление и на други наши познати от Сливен, довели на разходка своите семейства. „Вижте само седналите из кафенетата възрастни хора – ни каза един от тях – Те излъчват спокойствие и доволство. Тук цари друга атмосфера, друг манталитет.”

Не че в Ямбол няма проблеми. И ‘Язаки”, и други фирми са засегнати от кризата, има безработица и някои млади хора търсят просперитет другаде. Нещата обаче не са толкова драстични и безнадеждни както в Сливен. Доказателство за това, че младите все още намират смисъл в живота тук са и дискотеките (5-6), препълнени вечер. Тогава с тях се смесват и връстниците им от Сливен, пристигащи с личните си автомобили. В Сливен не работи нито една дискотека и както вече писахме, дори тази на Лечков фалира.

В Ямбол чухме и остри упреци срещу кмета на града Георги Славов. Смятат, че е замесен в далавери, и то с Лечков и се готвят да го детронират на изборите наесен.

А сега – за най-забележителната атракция, която привлича сливенските туристи в Ямбол. Това е местният Булонски лес – градският парк, разположен на няколко квадратни километра. Щом преминете моста над Тунджа, пред вас се открива пленителна гледка: огромни дървета и растителност от най-различни видове, огласени от птичи хорове, детски площадки, пълни с деца, тенискорт и две-три заведения, в които можете да отседнете след освежителната разходка. Ако сте се наситили на Карандила, изберете това място за почивка през уикенда и няма да съжалявате.

Уви, старите вицове за превъзходството на Сливен над Ямбол са вече анахронизъм. Градът на Диана върви с по няколко крачки напред от града под Сините камъни.

На 13-ти юни (Свети дух) е празникът на Ямбол – добър повод за желаещите от Сливен да се потопят в атмосферата на проспериращия град. И не забравяйте за ямболския парк!

 

Георги Вл. Попов

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев