Община Сливен

Бактерията убиец може да е от престъпна биоатака

Собственикът на “Картофчето” в балтийския град Любек Йоахим Бергер (вдясно) и синът му Кристиан стоят в кухнята на заведението, където са се хранили 17 от заразените. Той отхвърля всякакви подозрения, че инфекцията е тръгнала от механата.
06.06.2011 / 08:35

БЕРЛИН - Епидемията в Германия, предизвикана от коварната бактерия ешерихия коли и отнела досега живота на 19 души, би могла да е следствие от престъпна биоатака. Страховитата теза лансира известният берлински вирусолог Клаус-Дитер Цащо от реномирания болничен комплекс “Вивантес”.

“Не е изключено някой безхаберник да си е казал - ей сега ще причиня смъртта на неколцина, а защо пък да не заразя 10 000 с дезинтерия? Не бива да се подценява подобен престъпен умисъл”, казва експертът. Напълно било възможно и опасният щам да е бил създаден от терористи в лабораторни условия.

На тази мисъл навеждал фактът, че става дума за нов и неизвестен досега щам на ешерихия коли. Той е с гени от две групи - ентероагрегативна и ентерохеморагична ешерихия коли, която пък причинява хемолитично-уремичен синдром (ХУС). Точно той причини досега смъртта на 19 души в Европа, основно в Германия. От него страдат и 552 от над 2000 заразени. Поради епидемията в някои германски болници, например в Хамбург и Бремен, вече срещат трудности с обслужването на пациентите, призна здравният министър Даниел Бар.

Според д-р Цащо източникът на смъртоносната зараза би трябвало да се търси по заведения на аутобани и на летища. Експертът подлага на остра критика и прибързаното оповестяване, че причина били краставиците и така вниманието било приспано. Истината е, че при 4 испански краставици бе изолирана Е.коли бактерия, но не от опасния вид. Докато не се уточни откъде идва заразата, здравните власти съветват населението да се въздържа от консумация на сурови зеленчуци.

Производители и търговци във Великобритания бяха предупредени, че тяхната дейност е уязвима за идеологически или политически групи, които искат да причинят жертви и паника чрез зараза на храни. Центърът за защита на националната инфраструктура, който действа като част от тайните служби, поиска от производителите на храни и напитки, доставчиците и супермаркетите да увеличат мерките за сигурност в заводи и складове, съобщи в. “Сънди телеграф”.

Катар забрани вноса на салатни зеленчуци от Испания и Германия. Миналата седмица такъв внос от страни членки на ЕС забраниха Русия и Ливан. ОАЕ не приемат краставици от Испания, Германия, Дания и Холандия.

 

Нова версия за огнище: съоръжение за биогаз

БЕРЛИН - Нова версия за огнище на заразата - съоръжение за производство на биогаз, се появи в неделя. Тя е третата след ресторант в Любек и пристанищния фестивал в Хамбург от 6 до 8 май.

От института “Роберт Кох” обаче се съмняват, че инфекцията е тръгнала от фестивала.

Но се инспектира механата “Картофчето” в северния град Любек, където на 13 май са се хранили 17 от заразените. Те били от три групи - немско семейство, датски туристи и 48-годишна данъчна инспекторка, която починала по-късно. От тях 8 все още са болни, двама от които тежко.

Собственикът на “Картофчето” Йоахим Бергер каза, че инспектори са проверили кухнята му и са взели проби от изпражненията на всички служители. Никой от тях обаче не бил болен, а те ядели същата храна като гостите.

Версията за огнище на заразата в съоръжения за биогаз, които никнат като гъби в Германия лансира Бернд Шотдорф, шеф на на най-голямата частна лаборатория в Европа с централа в Аугсбург.

“ При производството на биогаз отпадните продукти се използват за наторяване, а те съдържат опасни бактерии”, мотивира се той.

"Труд"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев