Община Сливен

Областната болница с проекти пред посолствата на САЩ и Япония

Болница
28.05.2011 / 10:13

Заместник-директорът по административните дейности на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен – Розалина Спасова информира, че два проекта на болницата са представени за одобрение пред посолствата на САЩ и Япония по техни хуманитарни програми. До японското правителство е изпратен проект чрез Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Болницата кандидатства за закупуване на съвременна ендоскопска апаратура за гинекологични операции. Във връзка със закупуването й се предвиждат ремонтни дейности в гинекологична операционна зона и интензивните стаи към нея. Този проект е на стойност около 200 000 лева. Пред Американското посолство е подаден проектът за изграждане на нова сграда за отделението по хемоидализа, във връзка с лошите условия на настоящото отделение и нуждата от спешна промяна, за да отговаря то на медицинските стандарти. Предвижда се сградата да бъде построена в близост до настоящото детско отделение, където болницата има терен, който не е застроен. Стойността на този проект е между 500 и 600 хиляди лева. „Двата проекта са с хуманитарна насоченост и евентуално тяхната реализация би могла да стане през следващата година. Пред тази година ще текат съответствия от българска страна дали отговарят на стандартите, дали отговарят на изискванията на програмите на двете правителства, които трябва да дадат съгласие за финансиране. За двата проекта получихме подкрепа от областна управа. Имаме и на сто процента подкрепата на Министерството на здравеопазването и в лицето на д-р Константинов”, допълни Розалина Спасова.

 

Проектът за изграждане на нова сграда за пациентите на бившата тубболница е предоставен на Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването. Заместник-директорът по административните дейности на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен – Розалина Спасова припомни, че новата сграда ще се построи до инфекциозното отделение на терен, собственост на болницата. Сумата, необходима за изграждането, е около 500 000 лева. Очаква се двете министерства да отпуснат средства за проекта. „Задвижена е процедура, съвместно с областния управител, за изграждането на тази част, която е много важна. Специализираната болница за лечение на белодробни болести бе закрита и дейността бе влята в нашата болница. Затова е спешно необходимо да изградим такъв сектор за сигурност и удобство на болните. Според предварителните разговори с министерствата, проектът трябва да бъде финансиран и реализиран до края на тази година, защото в настоящата сграда, където са настанени фтизиатрично болните, ще се наложи, освен за консумативи, да се заплаща и наем, което е непосилно за нас на този етап, а и условията не отговарят за лечение на такива пациенти”, каза Спасова.

Три инвестиционни проекта за 2012 година са разработени от МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен към Министерството на здравеопазването. Проектите касаят основен ремонт и реконструкция в неонатологично и акушер-гинекологично отделения, като за това са предвидени 431 680 лв. Друг проект се отнася до основен ремонт, реконструкция и частично ново строителство към сградата на детско отделение. Сумата е 476 349 лева. Третият инвестиционен проект касае спешната нужда от обновяване на автомобилите за спешен транспорт на пациенти към други лечебни заведения, предоставящи високоспециализирана медицинска дейности. например кардиологичната болница в Ямбол, с която сливенската болница работи. Розалина Спасова съобщи, че са планирани и проекти за извършване на основни ремонти на територията на лечебното заведение на част от неизползваните площи. Планира се изграждане на ново неврохирургично отделение. „Това сме заложили като възможност за финансиране със собствени средства и адаптиране на неизползвани територии за извършване на лечебна дейност. Имаме готов разработен технически и инвестиционен проект за осигуряване на средства за извършване на ремонт и изграждане на съвременна база, отговаряща на всички стандарти. Тези дейности са предвидени в частта перспективи за развитие на болницата за 20011-2012 година”, допълни Спасова.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев