Община Сливен

Иван Савов очарова любителите на живописта с картини

Иван Савов
26.05.2011 / 09:07

Художникът Иван Савов очарова вчера следобед с картините си многобройната публика. Повече от 50 сливналии – художници, дейци на културата и граждани дойдоха на откриването й.

Да поздрави художника дойде областният управител Марин Кавръков. Това стана в галерия „Кювлиев”. След кратко приветствие към художника на галеристката Светла Боянова, за творчеството на Иван Савов, неговия художествен потенциал, чувство за историзъм и дълбока връзка със сакралните неща в българския бит и душевност говори доц. Марин Добрев.

Иван Савов представи общо 25 платна, от които поне десетина са достойни за Националната художествена галерия. Той е и един от най-известните наши сценографи с принос за художественото оформление на около 250 оперни и театрални постановки в страната.

С Иван Савов ме свързват вълнуващи спомени: през 1968 г. Държавна сигурност ни нарочи за врагове на соца. Аз написах и публикувах стихотворението „1968”, станала повод за публична критика по мой адрес отстрана на местния партиен елит и привиквания в ДС. Иван Савов бе също на път да пострада: бе нарисувал момиче с ръце на главата и… танк върху него. По наши съвети той бе принуден бързо да унищожи творбата си, защото ДС нарочи и него.

Вчера го видях отново такъв: по младежки безкомпромисен, но по-мъдър и талантлив, какъвто може да бъде само Иван Савов.

Георги Вл. ПОПОВ

Още снимки от новината

Изложба
Изложба
Изложба
Изложба

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев