Община Сливен

Днес е петък - 13-ти

Петък - 13-ти
13.05.2011 / 08:40

Днес е петък 13-ти – първият за 2011-та. Доказано е, че фаталната дата се пада поне веднъж и най-много 3 пъти годишно. В днешният ден суеверните се оглеждат за падащи саксии и странни поличби. И се боят да започват нещо ново или важно, да пътуват. Дори хората, които не са чак толкова суеверни, все пак потреперват пред самолетния билет с място 13, или пред хотелската стая на 13-тия етаж. Може би затова, в САЩ рядко се среща 13-ти етаж, който е заменен от 12,5.

Страхът от фаталната дата си има дори научно наименование – трискаидекафобия. Психолозите са доказали, че на суеверните хора им се случват лоши неща в такъв ден, но само защото те започват да се държат неадекватно и неспокойно и сами стават причина за нещастията си.

Страхът от петък 13-ти всъщност си има историческо обяснение. Християнската култура предполага, че днешната дата носи нещастие. 13 е числото, което следва 12 – в този смисъл, 13 символизира нарушаването на хармонията и равновесието, съдържащи се в 12. Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята че е предал Исус, е 13-тият апостол.

В по-късната история на човечеството, петък 13-ти се оказва кошмарна дата за рицарите тамплиери през 14 в. През 1307 г. всички съдии във Франция получават пликове от крал Филип Хубавия с инструкцията да ги отворят в петък, 13 октомври. В пликовете се оказва заповед, според която, всички рицари-тамплиери трябва да бъдат арестувани по изгрев слънце, а имуществото им да се конфискува. На този ден са задържани и измъчвани хиляди рицари, от които Филип е искал да признаят за несъществуващи престъпления, за да може да заграби богатството им.

Планът на френския монарх в крайна сметка се проваля, защото Папата отказва да отлъчи Ордена на тамплиерите от църквата. Оттогава обаче, петък, 13-ти, се превръща в черна дата.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев