Община Сливен

Алкохолът в думите на известните личности

Уди Алън
12.05.2011 / 08:45

Алкохолът е неизменна част от творчеството на множество автори, но и чест повод за критика от страна на въздържателите. Четейки за алкохола, можем да се натъкнем на обяснения в любов и чистосърдечна признателност, както и на еднозначно и укорително отрицание. Ето какво и как точно са казали героите на нашето време за алкохола.

Пие ли Уди?

Дали заради многобройните ангажименти или от други съображения, Алън гледа на пиенето по-скоро от дистанцията на трезвеник: "Аз не съм по пиенето - тялото ми не приема никакъв спирт. На Нова година изпих две Мартинита и се опитах да отвлека асансьор и да отлетя с него за Куба."

Само по-зле ще става

Надали са много тези, които не познават името Франк Синатра и не харесват творчеството на американския актьор и певец от италиански произход. Известен също като "Гласът" и "Сините очи", Синатра дебютира през 1937 г. и не крие привързаността си към спиртните напитки: „Съжалявам хората, които не пият, защото е ясно, че няма да се почувстват по-добре цял ден“.

Пие ли бащата на Том Сойер

Името Марк Твен несъзнателно пробужда у запознатия с творчеството му читател лека, съучастническа усмивка. Известният писател и хуморист ще ни разсмее отново, но този път със становището си за възможните проблеми по време на употреба или злоупотреба с алкохол: "Единственият начин да ти навреди алкохолът, е ако стъпиш бос върху чашата си".

Взимане – даване

В живота си Сър Уинстън Чърчил определено е успявал да комбинира полезното с приятното. Британски политик, историк и писател, министър-председател на Великобритания по време на Втората Световна Война, а и носител на Нобелова награда за литература, той е намирал време и за алкохолна омая: "Взел съм повече от алкохола, отколкото той е взел от мен."

Ще полудееш

Римският филисоф и писател Сенека принадлежи към групата на най-видните римски мислители, а също така е и основен представител на римския стоицизъм. Изпълнено с твърдост е и мнението му за прекомерната употреба на алкохол: "Пиянството не е нищо повече от доброволна лудост".

Помогни ми, алкохоле!

Ърнест Хемингуей безспорно е един от най-популярните американски писатели. Носител е на Нобелова награда за литература, както и на награда "Пулицър" за книгата си "Старецът и морето". Алкохолът за него играе една много важна социална функция: "Понякога трябва да се напия, за да издържа идиотите наоколо".

Няма и половин час

“През 1969 година спрях алкохола и жените. Това бяха най-лошите 20 минути в живота ми”, признава неповторимият футболист на Манчестър Юнайтед от близкото минало - Джордж Бест. Гениалният футболист има пробелми с алкохола още по време на спортната си кариера и това е и една от причините да напусне терена на ранна възраст.

Не разчитай на водата

Aлександър Сергеевич Пушкин е един от най-значимите руски автори, който до ден днешен се смята за родоначалник на съвременната руска литература. Към алкохола, авторът Пушкин подхожда по един особено поетичен начин: "Водата не утолява жаждата - веднъж я опитах".

Нежна ли ще е нощта?

Американският писател Франсис Скот Фицджералд е алкохолик още от студентските си години, а през 1920 става известен заради огромните количества алкохол, които поема. И все пак, той е наясно със следното неудовлетворително противоречие: "Лошото е, че когато си трезвен, не искаш никого да виждаш, а когато си пиян, никой не иска да те вижда".

Забрави за величието!

Известният шотландски автор на исторически романи Сър Уолтър Скот определено осъжда алкохола. Макар мнозина негови не по-малко популярни колеги и сънародници да са отявлени любители на спиртните наптики, за тях той смята: "От всички пороци, пиянството е най-несъвместимо с величието на духа".

Който не работи, не трябва да...

Именитият ирландски драматург, писател и поет Оскар Уайлд безспорно е една от най-големите знаменитости на своето, а и нашето време. Писал е много, а творбите му са останали в историята със своята мъдрост. Една от тях изразява и най-големия проблем на тези, които обичат алкохол: "Работата е проклятието на пиещата класа".

Едно ми стига

Една от централните теми в творчеството на Дороти Паркър е борбата между половете и в произведенията й читателят често се натъква на сцени от живота на различни по образование и начин на живот жени. Авторката е и любител на алкохола, което не й попречва да признае: "Много обичам мартини, но не повече от едно, защото след второто съм под масата, а след третото под домакина".

Напитката като съкровище

Прочутият автор на вечната книга "Островът на съкровищата" - Роберт Луис Стивънсън, открива несравнимата красота, неповторимост и изящество на поезията не къде да е, ами във виното. За него той се изказва кратко, но повече от ясно: "Виното е бутилирана поезия".

Пиян за всеки случай

Списание "Тайм" нарича американския публицист и поет Хенри Чарлз Буковски "лауреат на американските обществени низини", а за алкохола авторът споделя в книгата си "Жени" следното: "Точно това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш; ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш; а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо."

На ръка разстояние

Британският политик и държавен деец Уилям Гладстон не само е бил 4 пъти министър-председател на Великобритания, но е и един от идеолозите на Либералната партия. Политиката е нещо сериозно и сигурно затова Гладстон представя решително възможните последници от неговата употреба: "Алкохолизмът прави по-големи опустошения от трите исторически бича, взети заедно: гладът, чумата и войната".

Истината за алкохола

Великият руски писател Достоевски споделя за алкохола: "Да не пиеш означава да живееш като идиот. Да си противоестествен и пластмасов като вегетарианец. Липсата на алкохол води до оглупяване и тежка шизофрения.(...) Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните или умира от гъбички и херпес!"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев