Община Сливен

Сливенският хор „Добри Чинтулов” впечатли Италия

Хор
10.05.2011 / 10:24

Смесеният хор “Добри Чинтулов” при Народно читалище “Зора 1860” – Сливен участва в най-реномирания в света международен фестивал за сакрална музика, който се проведе в старинното италианско градче Лорето от 27 април.

Трябва да се признае, че съставът бе изправен пред голямо пред изпитание, защото застана на равна нога с реномирани хорови колективи от осем столици – Москва, Варшава, Прага, Братислава, Белград, Минск, Вилнюс, Манила (Филипините), с Тайванския национален хор, както и хорове от Италия и Германия. Затова с нескрито задоволство трябва да кажа, че чинтуловци наред с хора от Варшава бяха сочени като един от най-добрите състави. Това се разбира и от оценката, която даде за българския хор президентът на фестивала дон Ламберто Пиджини:

„Бях много щастлив, че имах възможност да чуя хора от България, защото хористите му пяха по един прекрасен начин. Наистина бяха чудесни! Впечатли ме и майсторството на големия диригент Методий Григоров, който успяваше да извлече всичко положително от хора, а когато съществува такава връзка между диригент и хор, се получава изкуство от висока класа. И диригентът успя да постигне това. Следователно: комплименти и благодарности на хора от гр. Сливен, който внесе радост в концертните зали на Лорето. Благодаря на всеки един от участниците в прекрасния хор и най-вече на маестрото, който наистина е много добър в своята професия. Благодаря и се надявам да се видим отново, скъпи приятели от България. Благодаря!”

След столицата Рим Лорето е вторият най-посещаван туристически обект в Италия поради простата причина, че в местната катедрала е вградена родната къща на св. Богородица, пренесена от Назарет през 1294 г. от знатната фамилия Angeli. Името на фамилията (Ангели) е станало причина да се смята, че къщата на девата е пренесена от ангели. Затова вече столетия наред хиляди католици от цял свят идват в Лорето, за да търсят изцеление в дома на св. Богородица.

Петте дни на фестивала бяха наситени с много въл¬нения, изпълнени с музи¬ка, като участниците имаха прояви всеки ден. Откриването на фестивала стана в огромната катедрала на града, където хоровете се представиха само с по една песен. В следващите дни последваха прояви в различни концертни зали. Съ¬ботният ден беше най-натоварен. Сут¬ринта всички хорове из¬пълниха по една фолклор¬на песен на площад "Пи¬аца делла Мадона" и си размениха сувенири и подаръци. При¬вечер пяха на гробище на полски войници, загинали във Втората световна война, а вечерта завърши с го¬лям галаконцерт – отново в катедралата.

Последният ден – неде¬ля – започна с шествие на участниците от цент¬ралния площад на града към катедралата, в която се състоя заключителния акорд на фестивала. Всички хористи (над 400 души) изпълниха МИСА БРЕВИС в чест на св. Дева Мария от Доменико Бартолучи (бивш диригент на хора на Сикстинската капела) – едно наис¬тина величествено и гранди¬озно изпълнение. Накрая на всички хорови колективи бяха връчени възпоменателни медали за учас¬тие. За съжаление, фестивалът не беше със състезателен характер. В противен случай сливенският хор би завоювал една от първите награди.

Чинтуловци съчетаха полезното с приятното, като след приключване на фестивала разгледаха интересни архитектурни и исторически обекти в Рим (Сикстинската капела, катедралата „Св. Петър”, Колизея, църквата „Сан Клементе”, където е погребан св. Кирил, прочутите римски фонтани и площад „Испания), Флоренция (площада пред Синьорията, църквите „Санта Мария дел фиоре” и „Санта Кроче”, кампанилето на Джото, баптистериума и др.) и Венеция (Двореца на дожите, бароковата църква „Сан Марко”, моста „Риалто” и др.).

В деня, в който съставът се завърна от Италия, по електронна поща се получи следното благодарствено писмо от Артистичната комисия на фестивала в Лорето:

„Скъпи приятели,

Чрез този имейл всички членове на Артистичната комисия на 51-вия Международен фестивал на сакралната музика в гр. Лорето – Италия изказват голяма благодарност на Вашия хор, който показа забележителни артистично-певчески способности.

През изминалите дни констатирахме с голяма радост, че се връщаме към златните дни на фестивала, защото всички участващи хорове бяха наистина много добре подготвени, а хор “Добри Чинтулов” от Сливен демонстрира ярко изпъкваща професионална артистичност.

Следователно БЪЛГАРИЯ ПРИТЕЖАВА ХОР, КОЙТО Е ГОРДОСТ ЗА ЦЯЛАТА НАЦИЯ с високото си професионално ниво, което е достигнал. Заслугата за това е на всички членове на хора за усилията, които те са положили при подготовката на репертоара, но най-вече на умението на диригента им Методий Григоров, който е извлякъл най-доброто от гласовете и способностите на своите хористи.

Изказваме прочувствено и вълнуващо „благодаря!” на хор “Добри Чинтулов”, който взе участие в 51-вото провеждане на нашия фестивал, поднасяйки собственото си артистично богатство, което естествено беше високо оценено от всички.

С това писмо поднасяме сърдечните поздравления и на нашия артистичен директор кардинал Доменико Бартолучи, на нашия почетен президент Архиепископ монсеньор Джовани Тоничи – апостолически делегат на град Лорето, на маестро Джулиано Виабиле – предстоятел на базиликата в Лорето, който в неделя с голямо умение дирижира изпятата меса.

Накрая като президент на фестивала бих искал да изразя още веднъж своето лично мнение за висококачественото изпълнение на хор “Добри Чинтулов”, да благодаря на всеки един хорист и да им пожелая да продължават да израстват все повече и повече. Надявам се да можем отново да се срещнем с маестро Методий Григоров и неговите хористи, които топло прегръщам, докато им повтарям моето „Благодаря!” – дон Ламберто Пиджини, президент на Международния фестивал в Лорето

 

Веселина АТАНАСОВА

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев