Община Сливен

Изпитват с детектор на лъжата Тарикат №1 в София

Обрания трезор
03.05.2011 / 09:11

Подозират и бандата, която отмъкна над 15 млн. лв. от трезори през 2009 година.

Собственикът на обрания столичен трезор край Строителния техникум в София Борислав Ралчев е основният заподозрян за престъплението. Заради огромните си задължения, тълкувани като мотив за криминално деяние, той ще бъде подложен на тест с детектор на лъжата, разкриха разследващи пред "24 часа".

Втората водеща версия за грабежа е, че трезорът е обран от бандата, която отмъкна общо над 15 млн. лв. от обществени хранилища на улиците “Позитано” и Дондуков през 2009 година.

Столични полицаи и експерти цял ден правеха оглед на обрания трезор. Криминалисти разказаха, че в подземията се търкаляли стотици документи, нотариални актове и бижута. Сред захвърлените от крадците предмети имало дори и изоставени пачки с пари.

Без помощ на вътрешен човек това няма как да стане, сигурно Борислав сам си го е организирал, подозираха вчера повечето от потърпевшите клиенти. Заради дългогодишното си участие в лихварския бизнес той бе наречен по-рано днес "Тарикат №1 в София".

Прокурори и полицаи изгорели заради обрания трезор.

Собственикът на обрания вчера столичен трезор Борислав Ралчев имал уникалния късмет да открие златна жила в родния си Трън. Местни жители пуснаха пред "Стандарт" слуха, че преди години станалият популярен като Tарикат №1 в София мъж и баща му прокопали таен тунел от двора на семейната къща до намиращия се в близост манастир.

В самата скала направили изкуствена пещера, от чиито стени добили солидно количество от благородния метал. В момента изчерпаното откъм природни ресурси място се използвало като склад за стоки на едро.

В родния си град Трън Борислав Ралчев е построил и завод за PVC тръби, но преди 6 месеца предприятието фалирало. Хората тогава го харесвали много, тъй като дал работа на над 40 семейства. Въпреки фалита обаче той успял да се разплати с работниците, преди да ги съкрати.

51-годишният бизнесмен започнал кариерата си в частния сектор още по социалистическо време, като напуснал асистентско място във висше учебно заведение. "Ралчев е на "ти" с новите технологии и затова успя да основе първата софтуерна фирма в България още през 1986 г. Кръсти я "Дияна" на името на жена си", разказа негов колега.

Следващият му удар била веригата от чейндж бюра Non stop. Приятели на семейството твърдят, че Ралчев винаги разполагал с много пари и си угаждал с ексцентрични хобита и удоволствия. Позволявал си дори да даде 10 хиляди лева за пътуване с царския ретровлак.

Вече стана известно, че напоследък Ралчев вече не може да се възползва в пълна степен от удоволствията на живота заради финансовите проблеми, които са го застигнали. "Знаехме, че живее в голяма и луксозна къща в Драгалевци, но я продал в края на миналата година. Оттогава живее в апартамент в квартал "Борово", твърдят запознати с делата му.

В ограбения трезор на Борислав Ралчев пък парите си държали немалко служители на МВР и прокуратурата. Техните имена обаче ще останат в тайна, освен ако самите те не пожелаят да разкрият самоличността си. "Знаете как е, тук се държат едни пари, които няма как да отчетеш. Като се има предвид каква е корупцията, тези хора им беше сигурно да държат по нещичко в този трезор", коментира пред "Стандарт" един от потърпевшите клиенти на трезора. Той твърди, че държал на съхранение малко злато и пари от продажбата на реституиран имот. Човекът обяснява, че не искал да дължи данъци на държавата и да му вземат половината от наследството, затова преценил, че е най-изгодно в трезора на Ралчев. /БЛИЦ/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев