Община Сливен

Пратиха дъщерята на руския цар в „сливенско” село

Елеонора Крюгер
02.05.2011 / 09:35

Във вчерашното предаване „Насреща Люба Кулезич” по ТВ7, антропологът Йордан Йорданов изказва своето становище относно версията за руската принцеса Анастасия, живяла уж в сливенско село - Габарево.

Митът за сливенската връзка бе разпространен от редица сайтове. Няма сливенско село с такова име – потвърдиха и от община Сливен, и от областна управа. Село Габарево е в община Павел баня.

Анастасия е дъщеря на последния руски цар Николай Романов. И той, и семейството му биват разстреляни от болшивиките. Според някой версии обаче, Анастасия и брат й Алексей успели да избягат. През Турция те се добрали до село Габарево. Там Анастасия учителствува под името Елеонора Крюгер. Същата умира през 50-те години на миналия век.

Ученият категорично заяви, че е възможно легендата да е вярна, но даде ясно да се разбере, че единствено ДНК експертиза може да докаже дали това е така. За съжаление, костните останки са скрити и такава няма как да бъде направена. Йордан Йорданов коментира, че руската страна отхвърля възможността принцеса Анастасия и брат й да са се спасили и гледат с неохота на желанието да се направи по-подробно разследване на случая.

Жители на село Габарево разказаха своите спомени за Елеонора Крюгер, както се предполага, че се е прекръстила Анастасия и брат й Жорж. Те бяха категорични, че двамата са изгубените царски наследници и са били истински легенди приживе.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев