Община Сливен

От 12.30 ще гледаме кралската сватба в Англия

Принц Уилям и Кейт Мидълтън
29.04.2011 / 11:04

В 12.30 часа и хиляди българи ще застанат пред телевизорите. Канал 1 ще предава директно пищната церемония на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън.

На церемонията в Уестминстърското абатство са поканени 2000 гости, Поп идолът Джордж Майкъл ще представи написаното специално за кралската сватба.

Експертите смятат, че именно "връзката Даяна" е причината медийното покритие на сватбата да е толкова голямо, и особено в САЩ, където лейди Ди е имала армия от обожатели. Кралските наблюдатели изтъкват, че принц Уилям прави всичко възможно, за да запази жив спомена за майка си сега, когато Великобритания се готви за най-голямото кралско събитие след смъртта на кралицата-майка през 2002 г.

Миналата година 28-годишният принц постави на ръката на 29-годишната си избраница годежния пръстен със син сапфир, принадлежал на принцеса Даяна. Малко преди сватбата им, Уилям и Кейт посетиха гроба на лейди Ди в семейното й имение Олторп.

Хиляди са нетърпеливи да зърнат ролята на Кейт и шапката на кралица Елизабет, за да разберат дали са познали в облозите си. Младоженката стана най-търсената и интригуваща личност на планетата, с изключителен интерес от страна на американците. По последна информация палатковият лагер по пътя на процесията продължава да се разраства.

Обреченият брак на Даяна с принц Чарлз и нелепата й смърт неизменно се тълкуват като предупредителни знаци за бъдещето на Кейт Мидълтън сред свирепата медийна ненаситност. Проучване върху медийното покритие на предстоящата сватба показва, че Кейт може да засенчи дори Даяна по слава и известност.

Уилям, който превъзмогна трагедията със смъртта на майка си, когато бе едва на 15, днес е голямата надежда на британското кралско семейство.

Сватбата в цифри:

1700 военни ще бъдат ангажирани в деня на сватбата.

5 кралски карети ще отведат семейството на Елизабет Втора до Уестминстърското абатство за венчавката. Каретата, в която ще пътуват Уилям и Кейт е от 1902 година.

1900 гости ще наблюдават венчавката в Уестминстърското абатство.

35 специално обучени кучета ще обикалят с офицери около абатството, докато трае сватбената церемония.

50 000 партита по случай сватбата ще има в цяла Великобритания.

300 гости са поканени на обяда при кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец.

500 гости ще празнуват с младоженците в Кларънс хауз.

И още: експерти са изчислили, че обявеният за неработен 29 април ще доведе до 5 млрд. долара загуби за бизнеса. В същото време от стотиците хиляди дошли в страната специално за сватбата се очаква да похарчат близо милиард долара.

Според експертите, проследили организирането на събитието, сватбата ще струва рекордните 163 млн. долара. За сравнение за подобни церемонии досега са харчени най-много 50 млн. долара.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев