Община Сливен

Скандално: Сливенските съдии пак се „отведоха”

Темида
27.04.2011 / 10:47

Окръжните съдии от Сливен пак си дадоха отвод във връзка с второто дело срещу кмета Лечков. Заформя се скандал, а юристи, съветници и др. се канят да сезират ВСС и други институции.

Според съобщения в медиите, вчера делото за длъжностно престъпление срещу кмета е било изпратено във ВКС, тъй като никой от магистратите не е пожелал да го гледа, съобщават източници от съда. Става дума за нанесени на общината щети за 621 хиляди лева във връзка с отдаването на близки на Лечков фирми територия около Орлето за база, без да са събирани наеми. Извършеното деяние е изключително сериозно – смятат юристи.

Скандалното бягство на съдиите от казуса говори за страхове и нерешителност да се застане очи в очи с един рецидив, който се превръща в истинско бедствие за просперитета и бъдещето на общината и обществения интерес. Според юристи, липсват всякакви мотиви от юридически, административен, морален и друг характер за подобен отказ от правосъдие.

Това, че Лечков и защитата му обвиняват местната съдебна система в пристрастност и затова, видите ли, ще си дадем отвод, е жалък опит да бъде хвърлен прах в очите на обществото. Уверенията, че в Сливен няма две съдебни системи (една за богатите и овластените, а друга за обикновените граждани) се спукаха като детски балон. Авторитетът на сливенския съд се срива и напомня за времената, когато съдебната система се гърчеше под „вещото” управление на Иван Димов и Кети Бозукова.

Вчера Великотърновският съд наложи 2 години условно и 4 години изпитателен срок на кмета на старопрестолния град Румен Рашев. Ако Върховния съд потвърди присъдата, Рашев ще бъде отстранен от поста си за длъжностно престъпление. В Ямбол вчера окръжните съдии отново подновиха делото срещу кмета Георги Славов, който на първа инстанция получи 5 години лишаване от свобода, но сега то се гледа от друг състав. И в други градове кметовете не биват галени с перо и отводите не са на мода.

В Сливен обаче станахме за резил. А думите на посланик Уорик за двете съдебни системи са голата и жалка иситна.

Б.Р.: Дори определението „гадните съдии”, с които Лечков афореса съдия Галина Нейчева на първото дело след отстраняването му от длъжност през м.г. не предизвика реакцията нито на съда, нито на прокуратурата. А там където няма правосъдие, царуват беззаконието и простащината.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев