Община Сливен

Как ще изглежда светът след 40 години?

Бъдещето
13.04.2011 / 07:30

Ако преди 20 години някой ни беше казал, че един клик ще е достатъчен, за да докоснем света, че ще се возим на електромобили и ще боравим с тач-скрийн, надали щяхме да повярваме. А какво ли ни чака след 40 години?

В книгата си "Бъдеще 2050" германският автор Улрих Еберл пише за ръчни часовници с микрочип, които ще викат лекар автоматично, когато притежателите им изгубят съзнание; разказва за сензорни електромобили или пък за сгъваеми монитори вместо вестници. Как всъщност ще изглежда светът след 40 години? Ето какви са прогнозите на Улрих Еберл, които той споделя пред в. "Ди Цайт":

"Онова, което описвам в книгата си, всъщност се разработва вече в научните лаборатории. Бъдещето не се случва ей така, то се създава", казва Улрих Еберл. Авторът на книгата "Бъдеще 2050" прогнозира, че бумът на възобновяемите източници на енергия ще направи енергийните мрежи по-интелигентни. Неговото виждане за бъдещето включва и т. нар. диалог между колата и къщата. Ето как го обяснява Улрих Еберл:

На прага на следващия цикъл

"В определени часове на деня може да се окаже по-изгодно да се използва евтиното електричество от батериите на електромобила, отколкото да се взима ток от енергийната мрежа. За целта обаче автомобилът трябва да знае дали неговият собственик е планирал пътуване и колко електричество ще му бъде нужно. Това може да стане чрез справка с електронния календар на собственика. Тази справка автомобилът ще извършва, естествено, самостоятелно."

Бъдещето през погледа на Улрих Еберл вече няма да разделя класическите сфери на електротехника и машиностроене, например. Тези области ще се допълват взаимно. "Ако искаме да бъдат създадени интелигентни енергийни мрежи, то тогава ще ни е нужен както енергийният техник, така и софтуерният или комуникационният експерт. Всеки от тях ще трябва да разбира от останалите области."

Улрих Еберл прогнозира все по-важна роля на техниката в ежедневието - като например скенери в съблекалните, чипове в бельото, или пък използването на ръкавици, съдържащи информация, при посещение на виртуален музей. И това според него е съвсем естествено, като се вземе предвид развитието на микрочипа през последните 20 години. След още две десетилетия днешните преносими компютри ще струват по-малко от един шоколад, категоричен е авторът на "Бъдеще 2050".

"В момента живеем в ерата на информационните технологии. В центъра на следващия цикъл, който вече може би започва, ще бъде здравето. Това на околната среда и на човека. Ето защо предстои да изживеем абсолютен бум на техниката за околната среда. Паралелно с това човечеството ще се състарява все повече. През 2050 година в Германия всеки трети ще бъде над 65, а всеки седми - над 80 години. Затова ще са нужни нови възможности за запазване на човешкото здраве възможно най-дълго", твърди Улрих Еберл.

Въпроси с повишена трудност

Според автора на "Бъдеще 2050" след 40 г. планетата ни ще е населявана от над 9 млрд. души. А това ще наложи промяна в начина на живот. Ще трябва да се мисли, например, за предмети за многократна употреба. Еберл дава следния пример: в бъдеще хората няма да си купуват телевизори, а просто ще ги наемат за определен период, след което производителят ще си взима уреда обратно.

"Бъдещето ни зависи от нас самите", казва в заключение авторът и продължава: "Но създавайки го, ние трябва да си отговорим на два много важни въпроса. Първо: какво искаме да постигнем, и второ: с кои идеи би трябвало да се сбогуваме", казва Еберл.

И двата въпроса са определено с повишена трудност.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев