Община Сливен

„Фестивал на три култури” в Сливен

Театър
08.04.2011 / 09:04

На 12, 13, 14 и 26 април 2011 г. ще се проведат концертите от програмата на „ФЕСТИВАЛ НА ТРИ КУЛТУРИ” по направление „Ранна и ренесансова музика” по проект „Оралите”. В рамките на няколко концерта гражданите на Сливен ще имат възможността да се запознаят с чужди култури и традиции и да се потопят в древността на средиземноморските държави.

Преди концерта на 12 април 2011 г. /вторник/ от 17.00 ч. във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” ще бъде открита фотоизложба, посветена на партньорските градове по проекта. Изложбата е осъществена по идея на партньорите от Община Равена /Италия/ и ще бъде в Сливен през целия месец април. В нея са включени снимки на сливенски фотографи, които представят нашия град и неговите културни традиции.

От 17.30 ч. ще започне участието на представителя на Община Биргу /Малта/ квартет „Cuerdas” /„струни” на испански/. Създаден е през лятото на 2009 г. и обединява опита на четирима изпълнители на струнни инструменти. Участвали са в едни от най-значимите за Малта културни събития, включително в Средиземноморската конференция. Те са също така основен участник в различни събития, организирани от Община Биргу. В квартета участват: Джесика Сант – цигулка, Едуина Цини – цигулка, Адриан Сивил – виола и Линдзи Малия – виолончело.

След тяхното изпълнение ще имате възможността да чуете изпълненията на Квартет класически китари от гр. Евора /Португалия/. Квартетът е основан през 2008 г. Четиримата изпълнители са преподаватели в местната консерватория “Eborae Musica”. Групата намира своите корени в удоволствието от свиренето на китара и споделянето на това удоволствие. Това е сравнително нов състав, но за времето на своето съществуване има няколко самостоятелни концерта в консерваторията в Евора, участвал е в събития, организирани от Община Евора, както и в събитие по проект „Оралите”, организирано от Община Иданя-Нова, Португалия. В квартета участват Нилтон Естевес, Хосе Фариня, Жоао Маседо и Антонио Кайеро.

На 13 април 2011 г. /сряда/ от 17.30 ч. във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се състои концерта с участието на представителите на Община Иданя-Нова /Португалия/ “Sete Lagrimas” и представителите на Община Оренсе /Испания/ ансамбъл „Резонет”.

Репертоарът на “Sete Lagrimas” е фокусиран върху темата за любовта и привързаността в района на Средиземноморието в периода ХІІІ – ХVІІ в. В състава участват: Филипе Фария – вокал и ръководител на състава, Серхио Пейксото – вокал, Тиаго Матиас – вихуела, барокова китара и лютня и Руи Силва – перкусии.

Ансамбъл „Резонет” е създаден през 1990 г. в гр. Сантяго де Компостела по идея на Фернандо Рейес, който е изпълнител на древни струнни инструменти и ръководител на състава, и Мерседес Ернандез – сопрано. „Резонет” е изнесъл многобройни концерти в цяла Европа – Холандия, Португалия, Австрия, Германия, Швейцария, Италия. В тези концерти е отделено особено внимание на музиката, свързана с Португалия и Камино де Сантяго. Издали са 4 албума със средновековна музика. А през 2006 г. издават и албум с галицийски фолклорни песни.

На 14 април 2011 г. /четвъртък/ от 17.30 ч. във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров” ще се проведе третия концерт от програмата на фестивала. В него ще вземат участие представителите на Община Мертола /Португалия/ ансамбъл “Pax Antiqua” и представителите на Община Равена /Италия/ брас квартет “Равена”.

Ансамбълът “Pax Antiqua” е създаден през 2009 г. Състои се от флейта, китара и фагот. Участниците в него са преподаватели в консерватория. Подчертан е вкусът на формацията към камерната ранна, ренесансова и барокова музика. Групата е изнесла множество концерти не само в Португалия, но също така и в Испания и Италия. В момента работят по записване на композициите от първия си самостоятелен албум. В ансамбъла участват Жоао Нунеш, Елза Маркеш и Жоаким Симоеш.

Брас квартет „Равена” включва дипломирани музиканти от програмите на Института за музикални изследвания „Джузепе Верди” в гр. Равена, Музикалното училище „А.Пери” в гр. Реджо Емилия, Консерваторията „Б. Мадерна” в гр. Чезена и Консерваторията „Росини” в гр. Песаро. Създаден е през 2006 г. и е участвал в множество концерти, музикални вечери, исторически събития. Репертоарът им включва всички жанрове на полифоничната музика. В квартета участват: Джакопо Ривани – тромпет, Симоне Марзоки – тромпет, Лука Гати – корна и Матео Ричи – тромбон.

Последният концерт от фестивала ще се състои на 26 парил 2011 г. /вторник/ от 18.30 ч. в изложбена зала „Сирак Скитник”. Камерният ансамбъл при Народно читалище „Хаджи Димитър” – Сливен ще представи Община Слвиен във фестивала с изпълнения на песнопения по повод Възкресение Христово.

Каним всички граждани на Сливен, които проявяват интерес към чуждите култури и традиции да посетят концертите по проекта. За всички концерти входът е свободен.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев