Община Сливен

Възможен ли е утре сблъсък между Земята и Луната ?

Луна
18.03.2011 / 09:02

Помните ли романите на френския писател фантаст Жул Верн и как неговите истории за подводници и най-чудати човешки изобретения изведнъж се оказаха реалност в нашето съвремие? Или гениалните скици на Леонардо да Винчи на летателни машини, досущ като съвременните самолети.

Сигурно сте чели, а ако не сте, вероятно сте гледали филми по романите на Х.Т. Уелс. Освен за безброй научни открития и мистерии, неговите чудни светове включват и пътуване във времето и предсказание как човек ще се самоунищожи. И това става именно след сблъсък с Луната, предизвикан от човешката дейност.

Дали прозренията на фантастите и този път ще се осъществят? Това се пита разтревоженото човечество след зачестилите природни катаклизми – изригването на вулкани, наводненията и унищожителното земетресение в Япония, което доведе и до авария в атомната електроцентрала и радиационно замърсяване.

И за да подсили човешките страхове, Луната се приближава уникално близо до Земята точно сега, на 19-и март. Пълнолунието тогава ще съвпадне с най-голямото приближаване между двете планети в последните 18 години.

Освен досегашните бедствия, някои учени се опасяват и от гигантски цунамита на тази дата. Всеизвестно е, че именно Луната е причината за морските приливи и отливи. Освен това се очакват и големи температурни амплитуди в продължение на няколко дни – от минус 11 до плюс 20 градуса.

При предишните подобни сближавания също са ставали природни аномалии. През 2004-та година станаха катастрофалните земетресения в Югоизточна Азия, които предизвикаха цунами и взеха хиляди жертви. Следващата година, точно в апогея на сближаването, пък бе най-топлата за последните 100 години, а само в Съединените щати бяха подобрени над 200 температурни рекорда, а страната потъна в незапомнени пожари.

Психиатрите пък ни съветват да избягваме каквито и да е контакти с непознати и съмнителни типове тези дни. Всеизвестно е влиянието на Луната върху поведението на шизофрениците, психично болните и криминалните типове.

Освен причина за засилени човешки страхове, приближаването на Луната може да донесе и естетическа наслада на хората в незасегнатите от бедствията региони. При ясно време се очаква Луната да бъде огромна, изключително ярка и красива.

Засега сблъсък не е възможен, върдят учените. Напротив, всяка година Луната се отдалечава от нашата планета и увеличава скоростта си. По скоро бихме останали без Луната, отколкото да се сблъскаме с нея. Никой не знае.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев