Община Сливен

Любов и секс: Вземай си по-често "отпуск" от партньора...

Любов
15.03.2011 / 07:30

Традиционният седемгодишен интервал, след който връзките започват да охладняват, заради темповете на съвременния живот се е скъсил само до три години, показва ново изследване. Към този момент страстта започва да залязва, тъй като двамата партньори започват да приемат другия за даденост, да се карат по-често от всякога и да губят апетит за секс, констатират учените.

Двойките, които са в отношения от три и повече години, си устройват скандали средно в продължение на 2.7 часа седмично - в сравнение с 1.2 часа при тези, които все още изпитват първите пориви на любовта.

Любопитното в случая е, че въпросното проучване е част от рекламната кампания на нов филм на Warner Bros, наречен "Ергени за седмица". И резултатите от изследването са публикувани точно в навечерието на кинопремиерата на комедията за двама мъже в средната възраст, които си спечелват едноседмичен ергенски отдих от моногамните си отношения.

Наблюденията в изследването, проведено сред 2000 британци и концентриращо се върху брачната скука, са удобни за тематиката на филма - но все пак в някаква степен се доближават до истината.

Колкото по-дълго сте заедно, толкова по-отчайващо е

Изследователите твърдят, че след третата година двойки правят три пъти по-малко секс от новите двойки - и повече от половината (55 процента) признават, че са толкова заети, че трябва да си "резервират в графика" време, което да отделят за любов.

Само 16 процента от двойките с дълготрайна връзка правят секс поне три пъти седмично - в сравнение с 52 процента от хората, които са заедно от по-малко от три години. И повече от две трети от тях - 67 процента - твърдят, че навици на половинката, които някога са били смятани за маловажни (или дори привлекателни!) започват да изглеждат отблъскващи с наближаването на "страшния" 36-ти месец.

Сред честите дреболии, които убиват страстта, попадат неща като липса на секси бельо, хъркане, изрезки от нокти по пода и прекалени контакти с роднините на партньора. Скоростта на живот в XXI век, наравно с по-дългото работно време и финансовите затруднения се отразяват особено тежко на връзките, твърдят учените.

Според тях хората прекарват все по-малко и по-малко време заедно. Средната двойка в рамките на седмицата се събира за не повече от 13.9 часа.

Оказва се още, че след като отношенията започват да губят блясъка си около третата година, двамата се дистанцират дори повече един от друг. Те все по-често отиват на почивки отделно - или прекарват свободното си време отделно от партньора. Трудно е да се определи дали хората просто вярват на старата поговорка, че отсъствието поддържа топли чувствата - и по този начин те се борят да поддържат връзката си, или просто се отчуждават.

Липсват комплименти, няма и романтични вечери на свещи

Оказва се още, че към третата година хората също така спират да се стараят да правят комплименти на партньорите си. Новите двойки средно хвалят партньора по три пъти седмично, докато след 36 месеца заедно броят на комплиментите е спаднал до един - с тенденция към пълното им изчезване.

30% от хората, които са били заедно пет или повече години споделят, че половинката въобще не употребява към тях каквито и да е мили думи или комплименти (макар че естествено е трудно да определим как точно отделните хора тълкуват това понятие).

Практически същото е положението и с романтичните жестове като вечери в ресторант или уикенди извън града - честотата им забележимо спада с течение на времето. В началото на отношенията си двойките вечерят навън поне четири пъти месечно, докато след 5 години любов излизанията за хапване извън дома рядко са повече от веднъж в месеца.

Отчуждението намира отдушник в интереси извън брака и кръшкане

Над три четвърти от участниците в изследването (76%) твърдят, че "личното пространство" е много важно в една връзка. Шокиращо, почти половината - 45 процента - казват, че биха се възползвали от шанса да бъдат една седмица надалеч от половинката, стига партньорът им да не разбере за леко порасналите му рога.

Сред най-големите причинители на неудовлетворение от партньора попадат надебеляването на половинката, липсата на пари, работното време, което никак, ама никак не предразполага към социални контакти, липсата на лична хигиена.

И не на последно място - прекомерното време, прекарано с членовете на семейството на половинката. Липсата на достатъчно секс или романтични жестове и удоволствия във връзката е причина за оплакване за осем процента, а за 7 на сто проблемът е прекомерната консумация на алкохол от партньора им.

Следващи поред в списъка на дразнещите фактори са хъркането и други неприятни навици в леглото (6%), носенето на демоде дрехи и бельо (5%) и незатварянето на вратата на банята, неподдържането на чистота у дома и други подобни.

Според специалистката по взаимоотношения Джуди Джеймс комуникацията между двамата партньори е от решаващо значение за преодоляване на потенциалните дразнещи моменти у другия. Тя коментира: "По-дългото работно време, както и финансовите проблеми очевидно оказват силен натиск върху съвременните взаимоотношения.

Наблюдаваме нарастваща тенденция за самостоятелни почивки на двамата партньори и уикенди, прекарани далеч от любимия, в опит да бъде възродена тръпката на любовта. Характерови особености и навици, които сме смятали за привлекателни, могат да станат огромен дразнител към третата година - и справянето с тях определя дали връзката ще оцелее. Ако двамата общуват открито и намерят начин да преодолеят тези разминавания, няма причини взаимоотношенията да не издържат и по-дълго."

И все пак имат ли мъжете потребност от "отпуска" от семейството?

Констатациите на учените звучат точно в духа на филма, за промотирането на който са използвани: че мъжете често желаят седмична "отпуска" от брака си, за да преспят с други жени. 34% от участниците в проучването, които са били заедно от повече от три години, споделят за споразумение с половинката да прекарват поне две нощи месечно с занимания от "личен интерес", а 58% споделят, че редовно ходят на почивка без съпруга/съпругата си.

Естествено, личните интереси далеч не винаги означават изневяра - има много други занимания или дейности, които двамата биха могли (и може би би трябвало?) да вършат поотделно. Наличието на "време за себе си" често прави хората щастливи, което на свой ред спомага за скрепването на отношенията с другия.

Тъй че общият извод би трябвало да е, че сигурността и свободата да имаш интереси и страсти, несвързани с постоянния партньор, може би е по-добър индикатор за състоянието на връзката - от способността да изтърпиш космите от бръсненето му в канала.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев