Община Сливен

Голям интерес към изложбата на Йордан Парушев

сн. "Гласът на Сливен"
21.02.2011 / 10:33

В галерията „Йордан Кювлиев” бе открита самостоятелна изложба на колажи, създадени от Йордан Парушев Този вид художествено изкуство e е възникнало точно преди сто години и постепенно се развива към самостоятелна насоченост.

То отдавна определя творческото развитие на Йордан Парушев. Поради това съвършенството, което той постига в това направление радва ценителите и поддържа интереса им в очакването на нови изяви на твореца. Още повече, че – както каза при откриването на изложбата деецът на изкуството Светослав Милев- „Парушев не е от тези художници, които се вписват в стандартното обяснение”.

Всяка от показаните около 60 колажни творби, на пръв поглед приличащи си много една с друга, имат своя индивидуалност, внушава различни настроения.

Привличат вниманието и така наречените асамблажи, своеобразна разновидност на колажа. Като разновидност асамблажите са се появили през 20- години на миналия век и в известна степен са свързани с дадаизма. Малки кутии, в които са не „настанили” триизмерни колажи в обстановка, напомняща подреждането на играчки, което правят децата в тихите си занимания у дома. И може би този интериор е привлекателен, поражда желанието да влезеш по някакъв начин вътре и да се втурнеш в този свят,който се скрит зад тях и който може да ти предложи само Йордан Парушев. („Гласът на Сливен”)

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев