Община Сливен

Откриха опасни за Слънчевата система звезди

Слънчева система
18.02.2011 / 07:30

Астрономите са открили в близкото космическо пространство 18 звезди, които могат да представляват заплаха за нашата Слънчева система. Това обявиха учени на 217-та среща на Американското астрономическо общество, съобщава Space.com.

Авторите на доклада анализирали данните за 40 000 червени джуджета от спектрален клас М (над 70 процента от всички звезди принадлежат към този клас). Учените имали данни за радиалната скорост и разстоянието от Слънчевата система. Въз основа на тази информация те успели да изчислят движението на тези звезди през следващите един милиард години.

Оказало се, че при 18 от изследваните звезди има сравнително висок шанс да преминат близо до нашата Слънчева система. Нито една от тях няма да се сблъска със слънцето - по всяка вероятност те ще дестабилизират облака Оорт, който е източник на комети. Облакът Оорт е отдалечен от Слънцето на разстояние от 50 до 100 хиляди астрономически единици (една астрономическа единица е разстоянието от Земята до Слънцето), Въпреки това, гравитацията на "опасните" звезди може да доведе до това, че планетите в Слънчевата система ще бъдат подложени на активна бомбардировка от комета.

Наблюденията показват, че по време на съществуването на Слънчевата система, няколко пъти е осъществявана подобна интервенция.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев