Община Сливен

Днес и утре: Мощна магнитна буря приближава Земята

Магнитна буря
17.02.2011 / 09:32

Учените очакват днес и утре мощна магнитна буря да достигне Земята и да окаже своето въздействие върху планетата ни.

В понеделник бяха фиксирани най-мощните изригвания на Слънцето от пет години насам. Очаква се потокът плазма, изхвърлен в резултат на изригването, да достигне Земята утре - на 18 февруари, пише БиБиСи. Ще се развие силна магнитна буря, предупреждават специалистите от НАСА. Изригвания от такава степен могат да предизвикат магнитни бури и смущения в работата на електрониката и комуникациите. Такива явления имат влияние и върху здравословното състояние на хората.

Според данните изригването е от степен Х – най-силното във възприетата система за измерване на активността на Слънцето. Изчисленията на учените определят продължителността на очакваните геомагнитни смущения от 10 часа до едно денонощие. Според данните, получени от спътниците Stereo-B и Soho, изригването е насочило към планетата ни изключително голям брой частици. Учените не изключват възможността това да предизвика и други явления, например появата на Северно сияние и на необичайни места като Северна Ирландия.

Специалистите очакват също така в следващите няколко дни Слънцето да остане активно – нещо, което ще даде начало на извънредна фаза на по-висока активност в живота на звездата.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев