Община Сливен

Преливали на Сталин екстракт от мозъка на Ленин

Сталин и Ленин
16.02.2011 / 11:35

Едва ли ще стане чудо, ако балсамираното тяло на Ленин напусне своя стъклен саркофаг от мавзолея на Червения площад в Москва. Неговият ум – двигател и пръв ръководител на Октомврийската революция – ще се запази, нарязан на 31 хил. тънки резенчета.

Резенчетата от мозъка на Йосиф Сталин са поставени върху стъклени плочки и се пазят зад три заключени врати. Всяка врата е обкована с метал и снабдена с алармена инсталация. Стаята е с номер 19 и се намира в Московския мозъчен институт. Парчета от сивото вещество на Владимир Маяковски, поета революционер, който приключи земния си път със самоубийство, са в съседната стая. В близко помещение е и мозъкът на физика и дисидента Андрей Сахаров. "Никой човешки мозък не е бил изучаван толкова подробно и продължително, колкото този на Ленин", казва Олег Адрианов, който е работил в института цели 32 години.

Твърди се обаче, че вождът на пролетариите е бил болен от сифилис и мозъкът му бил жестоко засегнат. Пролетарският вожд Владимир Илич умира на 31 януари 1924 г. През август същата година е открит неговият мавзолей на Червения площад в Москва. В него е експонирана мумията му. Мозъкът му пък прекарва две години във формалдехид. Тук учени, развързали езици, твърдят, че Сталин по това време бил на около 50 години. И вече започнало да се усеща застаряването му. Затова съветският вожд наредил да му преливат екстракт от мозъка на Ленин. Та белким и той наследи гениалността и издръжливостта на вожда, болен от сифилис. Така или иначе, никой не знаел какво да прави този нарязан на лентички мозък. Решение за неговото изследване е предложено от германския невролог Оскар Фогт. По-нататък научната работа продължава десетилетия наред, но първите данни от проучванията бяха публикувани едва след падането на комунизма.

 

Главното заключение на поколения учени е едно: в Лениновия мозък няма нищо особено. Неговото тегло е доста скромно – само 1340 г. Това означава, че е по-лек от мозъка на великия писател Иван Тургенев – 2102 грама, но по-тежък от мозъка на френския романист Анатол Франс – около 1 кг.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев