Община Сливен

И мазната храна предизвиква депресия

Мазна храна
03.02.2011 / 14:00

Мазната храна повишава значително риска от развитието на депресия, показа изследване на канадски и испански учени. Те проследили състоянието на 12 059 души в течение на 6 години. То показало, че голямото количество поемани трансмазнини е пряко свързано с депресията, докато употребата на зехтин се отразява положително на емоционалната стабилност на човека, отбелязва The National Post.

Екипът специалисти на д-р Валери Тейлър (Dr. Valerie Taylor), директор на отдела за психическо здраве в Canadian Obesity Network и доцент в медицинския център “Сейнт Джоузеф” в Хамилтън, Онтарио, и д-р Мигел Анхел Мартинез-Гонзалес, професор по превантивна медицина в испанския Университет на Навара, установил, че в началото никой от доброволците не е страдал от психически разстройства.

В рамките на експеримента участниците в изследването били подложени на диета, наситена с трансмазнини. В края на изследването били регистрирани 657 клинични случая на депресия. Установено било, че употребата на голямо количество трансмазнини увеличава с 42% риска от развитието на депресия, като показателите не се променили при отчитането на останалите вредни навици – тютюнопушене и алкохол, пола, физическата активност, индекса за маса на тялото и др. рускови фактори.

Учените установили също така, че зехтинът и полиненаситените мазнини, на които е богата рибата, всъщност спасяват от депресия. Заключенията на учените, че хранителния режим е свързан с настроението на човека, не са новост. Така например, през юни 2010 г., специалисти от Монреал установиха, че добавки с омега-3 мастни киселини могат да премахнат острите симптоми на депресията. Не е тайна, че хората, предпочитащи нездравословната храна, често злоупотребяват и с алкохол и цигари. Хората в депресия пък обикновено спират да се грижат за своето здраве.

Сърдечносъдовите заболявания, предизвикани от повишените нива на холестерола и наднорменото тегло, и психическите разстройства от друга страна са еднакво свързани с възпалителните процеси в тялото, което е още едно доказателство за пряката връзка между режима на хранене и депресивните състояния.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев