Община Сливен

5 признака, че мобилният ви телефон се подслушва

GSM
02.02.2011 / 10:34

Установяването на шпионска програма на чужд мобилен телефон в днешно време е изключително просто, така че няма гаранция, че някой в момента не подслушва и вашия телефон. Какви са признаците за това?

Трябва веднага да се уточни, че подслушването на мобилния телефон като се прихване сигнала му с някакво устройство с антена е невъзможно. Каналът за предаване на данни на мобилните оператори е добре шифрован, поради което подслушването на подобно ниво може да бъде извършено само от самите оператори във връзка с конкретно искане от страна на спецслужбите.

Подслушването на разговорите обаче е възможно просредством други високотехнологични способи, посочва “Аргументи и Факти”.

В Интернет лесно могат да се намерят множество програми, способни да работят тайно на телефона на жертвата и да запазват или да препредават телефонни разговори, SMS-съобщения, географски координати и дори снимки от камерата и паметта на телефона. Някои от програмите работят и като пълноценни “бръмбари” – с тях вие може да звъннате на жертвата и незабелязано от нея да подслушвате всичко, ставащо около нея в реално време, което е изключително удобно за подслушването на тайни заседания или срещи.

В рисковата група влизат всички телефони на базата на операционните системи Symbian и Windows Mobile. Програми-шпиони са разработени и за iPhone, но инсталирането им на “неразбит” от спрециалист по електроника телефон е невъзможно.

Да се определи дали телефонът ви е заразен от “бръмбар” за неподготвен човек е достатъчно трудно, но има няколко признака, които са косвено потвърждение за наличието на подслушване.

1. Висока температура на батерията

Ако батерията на телефона ви е гореща, това означава, че апарата функционира активно, което води до бързото й разреждане. Повишаването на температурата е нормално при продължителен разговор, но ако не сте ползвали апарата си от часове, а тя остава топла, то в него протичат някакви нестандартни процеси, например работи шпионска програма.

2. Батерията на телефона пада твърде бързо

Този признак е свързан с предишния. Ако батерията се изчерпва необичайно бързо, телефонът ви може да е заразен с потенциално опасно приложение. Трябва да помните обаче, че с времето батериите се износват и срока на работата им без прпезареждане започва да намалява – това е нещо нормално. Замислете се само ако преди седмица телефонът и е работил без презареждане 3 дни, а сега само един.

3. Забавяне при изключване

Ако изключването на телефона ви продължава продозрително дълго време и се съпровожда от примигване на светлинния сигнал (който може да остане светнал известно време след изключването) или въобще имат проблем да го изключите, значи с телефона се случва нещо. Разбира се, неизправността може да се дължи и на обекновен технически проблем, но не са изключени и по-неприятни варианти.

4. Общо странно поведение на телефона

Ако телефона ви самопроизволно включва светлината на екрана, изключва се сам, рестартира се, пуска или спира самопроизволно програми, то може би сте жертва на подслушване. Разбира се, и в тези случаи не трябва да се изключва дефект в операционнаат му система, но при всички положения трябва да потърсите помощ при специалист.

5. Смущения и странични шумове

Смущенията може да са два вида, такива, които чувата по време на разговора и такива, които възникват, когато приближите телефона до тонколони например. В първия случай подозритетелна е появата на ехо или друг шум (бръждене, пукане и т. н.), който съпровожда разговорите ви с който и да е абонат и по всяко време. Понякога смущенията се дължат на лошо приемане на сигнала или други подобни проблеми, но ако шумът се чува постоянно и съпровожда разговорите ви няколко дни поред, то имате повод за притеснение.

При втория случай става въпрос за реакция на предавателната антена на телефона на други аудиоустройства. Вероятно неведнъж сте чували този “бълбукащ” звук, който може да се засили до непрекъснато пищене с приближаването до музикалната уредба или телевизора. Може да го чуете по време на разговор или в режим на изчакване на кратки интервали, когато телефона се свързва с базовата станция на оператора. За ненормално се смята непрекъснатото “пискане” на телефона, когато не разговаряте с него и е далеч от всякакви уреди. Това може да означава, че шпионската програма се свързва с друг телефон и му предава всички околни звуци.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев