Община Сливен

В РБ „Сава Доброплодни” – първи Петъчен литературен салон

Библиотека
31.01.2011 / 08:43

Петдесет и седем книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2010г., бяха представени на първия за новата година Петъчен литературен салон в Регионална библиотека “Сава Доброплодни” проведен на 28 януари. Станалата вече традиционна в културния календар на библиотеката проява срещна сливенските творци с техните критици и читатели. Преди началото на срещата с едноминутно мълчание бе почетена паметта на писателите Атанас Славов и Вася Раева.

Деветнадесет стихосбирки бяха издадени през изминалата година. Техни автори са изявени творци като Петя Александрова, Деньо Денев, Камен Васевски, Надя Неделина и др. Значителен е и броят на книгите на млади поетеси. Сред тях се открояват лиричните послания на Николета Манолова, Теодора Пенева, Денислава Стойчева.

През миналата година бяха издадени и 15 книги с проза – романи, разкази, пътеписи, есета, биографии. Сред авторите са утвърдени писатели като Атанас Славов, Вася Раева, Соня Келеведжиева и др. В представянето бяха включени и книгите на Н.В.Пр. Сливенския Митрополит Йоаникий „Бисери от духовната съкровищница на светите отци”-II част и второто издание на сборника „Послания, слова и речи”.

Голям е броят и на отраслевите издания излезли от печат през 2010г. – публицистични сборници, краеведски, литературоведски и изкуствоведски изследвания, изследвания в областта на църковната музика, сборници с песнопения, уникален четиритомник „Философия на шахмата”, библиографски издания, каталози, методически помагала и др.

Значителна част от книгите включени в представянето са отпечатани в сливенските издателски къщи “Жажда”, “Обнова” и “Компас”, както и в утвърдени национални издателства като „Български писател”, „Български книжици”, „Гутенберг”, „Летера” и др.

През 2010г. и Регионална библиотека “Сава Доброплодни” реализира две издания: сборник с наградени творби „Един ден в страната на чудесата” от Националния литературен конкурс проведен в рамките на ХІI Национален фестивал на детската книга и сборник с доклади от Кръгла маса на тема «Комиксът за деца».

Продукцията на сливенските автори представиха Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол, и литературният критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека “Георги Раковски” – гр. Ямбол.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев