Община Сливен

Ако нощният ви сън е здрав и вие ще сте здрави

Сън
21.01.2011 / 10:30

Oтдавна се знае, че сънят е изключително важен за възстановяване на силите, за укрепване на имунната система и за душевното равновесие. Но една голяма част от днешните хора нямат спокойни и възстановяващи нощи, защото са с разстроен сън. До това състояние се стига понякога, защото не се спазват някои основни правила, като например да си лягаме, когато сме уморени и ни се доспи, а не да будуваме и да пием кафета, за да се разсъним. Силно ободряващите напитки не се препоръчват за консумация вечер, защото рушат здравия сън и ако в младите години това не пречи особено, то се отразява върху организма ни в по-напреднала възраст. Трябва да се има предвид обаче, ако на някои хора са достатъчни четири часа сън, други имат нужда от 8 до 10 часа, за да се чувстват бодри.

Сънят има няколко фази. Дълбокият сън е предназначен за физическото възстановяване, а другият, в който се сънува и се преработват сбитията от деня, за психическото възстановяване.

Важна разлика между спящите кратко и по-сънливите е, че хората от първия тип изпадат по-бързо в дълбок сън и така се възстановяват по-бързо. Според експертите не е смущаващо, ако се будите нощем, щом веднага след това отново заспивате.

Една от важните причини за влошения сън може да бъде стресът. При наличието му засегнатите не могат да се отърсят от негативните си мисли и остават напрегнати физически и психически, което им пречи да заспят или нарушава сериозно съня им. Това води и до други негативни последици - на другия ден те се чувстват уморени, апатични са, преследват ги апатични мисли. Това състояние е обяснимо, като се има предвид, че мозъкът използва определени стадии на съня, за да възстанови изразходваните през деня енергийни резерви.

Неотдавна учени от ''Харвард медикъл скул'' в ''Кембридж'' потвърдиха експериментално една от най-популярните теории - че в първия стадий на съня има мощен приток на енергия в областта на мозъка, който подпомага обмяната на веществата в клетката, а оттам води до укрепване на имунната система.

Японски учени са доказали, че събуждането рано сутрин не само не е от полза за здравето, но и повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Това е станало след проучване на 3000 души на възраст от 23 до 90-годишна възраст. Според изследователите при всеки, който става твърде рано има условия за увеличаване на риска от поява на хипертония (високо кръвно налягане) и различни сърдечносъдови заболявания.

Учени от Страдсфордския университет пък твърдят, че недостатъчният сън може да се окаже сред факторите, които повишават склонността към самоубийство. Резултатите от тяхно изследване недвусмислено сочели, че месец преди да опитат да сложат край на живота си, студенти на възраст между 19 и 23 години са спали не повече от 6 часа на нощ и са следвали безразборен режим на лягане и заспиване. Затова съветът на специалистите е при наличие макар и на незначителни смущения в съня да се потърси помощ от лекар специалист. Колкото по-рано се пристъпи към отстраняване на причините за безсънието, толкова по-сигурно е, че ще се постигнат добри резултати.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев