Община Сливен

Епидемия от безсъние ни мори през зимата

Безсъние
17.01.2011 / 14:30

Оскъдната слънчева светлина от декември до февруари обостря нервната система и докарва депресии. Алкохолът вечер не привлича, а гони съня. Хапче мелатонин е единственото надеждно средство срещу проблема безсъние.

Истинска епидемия от безсъние ни мори през зимата. От нея най-уязвими са хората в активна възраст с натоварен работен ден и по-малко от десет почивни дни месечно. Това съобщава д-р Шарън Планк, лекар по интегративна медицина към Медицинския институт в университета в Питсбърг - САЩ.

Безсънието е изтощително и стресиращо. Недостигът на сън се отразява на целия организъм, както на психическо, така и на физическо ниво. Когато той не е достатъчен и човек спи по-малко от седем часа нощем с много събуждания, нервната му система се обостря, развива депресии, а в някои случаи и дори остри психични състояния смята специалистът. Проф. Планк и колегите є са единодушни, че здравият и спокоен сън зависи не само от събитията през деня, но и от начина на хранене, движението, умората и стреса. През зимата, когато слънчевата светлина е малко, хората, които не могат да си позволят един месец курорт в Южното полукълбо, където по това време е лято, са уязвими от всякакви инфекциозни заболявания, тъй като организмът им отслабва в резултат на намалялото количество витамин D, а липсата на сън допълнително отслабва имунната система.

Мнозина в такива моменти посягат към приспивателните и алкохола, но таблетките водят към пристрастяване, а пиенето вечер след време не подобрява съня, а напротив - прави го неспокоен и накъсан, обяснява проф. Шарът Планк. Чаят от лайка, кава, валерианът и мелатонинът, успокояват и са средство за постигане на спокоен сън. Същевременно те не оказват странични реакции и не водят до пристрастяване, обяснява лекарката. Като средство тя препоръчва още от 100 до 400 мг магнезий дневно, тъй като той успокоява нервната система и помагат на организма да се отпусне, което е предпоставка за пълноценен сън. Препоръчително е да се започне с ниски дози като те постепенно се увеличат до споменатите 400 мг. Приема се поне месец, но е редно преди да го вземе, пациентът да се консултира със своя личен лекар, съветва проф. Шарън Планк.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев