Община Сливен

Обемът на човешкия мозък намалява

Мозък
07.01.2011 / 07:30

Средният обем на човешкия мозък се свива постепенно от 20 000 години, съобщи "Дейли мейл". При мъжете той е намалял средно от 1500 кубични сантиметра на 1350 кубични сантиметра. Обемът е колкото топка за тенис. Жените са изгубили приблизително същата пропорция мозък.

"Свиването на мозъка обаче не означава оглупяване", изтъква д-р Джон Хоукс, антрополог от университета на Уисконсин. Това, че мозъкът се смалява, не пречи ефикасността му да се повишава. Мозъкът използва 20 процента от енергията ни. Затова, ако е по-голям, за него са необходими повече ресурси и той по-бавно се развива. Други специалисти обаче мислят, че хората стават все по-глупави.

Съществуват няколко теории, обясняващи защо човешкият мозък намалява.

Според едната за оцеляване през горния палеолит, когато е било студено, а животът е бил предимно на открито, е била необходима голяма глава.

Според друга черепите са били по-солидни, защото храната е била трудна за дъвчене. Когато тя е станала по-лесна за ядене, главите са спрели да растат.

Други експерти мислят, че когато детската смъртност е била твърде голяма, тези с големи глави са оцелявали по-лесно. Така постепенното намаляване на детската смъртност е довело до пропорционално намаляване на размера на мозъка.

Неотдавнашно изследване на учени от университета на Мисури показа, че когато плътността на населението е ниска, както е било през по-голямата част от еволюцията в периода от 1,9 милиона години допреди 10 000 години, размерът на черепа се е увеличавал. Когато в някои райони населението ставало гъсто, черепът се смалявал. Това означава, че с появата на все по-сложно общество, мозъкът се смалява, защотовече не е необходимо хората да са много умни, за да оцелеят.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев