Община Сливен

В мозъка на човека откриха „политически” участък

Главен мозък
30.12.2010 / 10:29

Главният мозък на хората с десни или леви политически възгледи е устроен по различен начин, сочи британско изследване. Учени от Университетския колеж в Лондон са сравнили данните от сканирането на мозъка на 90 студенти и двама депутатите от парламента - един от дясната Консервативна партия и един от лявата Лейбъристка партия, пише Daily Telegraph.

Оказва се, че хората с десни политически убеждения имат по-изразена амигдала - примитивна част от главния мозък, свързана с емоционалното възприемане на действителността. Интересното е, че от двете части на амигдалата при тези хора по-голямата е била разположена в дясното полукълбо.

При хората, изповядващи леви възгледи, се наблюдава друга характерна особеност - по-плътен преден цингуларен кортекс. Тази част от главния мозък е свързана с очакването, вземането на решения, както и с качества като смелост и оптимизъм.

Учените не могат да отговорят на въпроса дали различията в тези части на мозъка са вродени или са се проявили с времето под влияние на житейски обстоятелства.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев