Община Сливен

Новите крушки опасни, пръскат живак

Нови крушки
23.12.2010 / 08:24

Наложените с директива на ЕС нови енергоспестяващи осветителни крушки са крайно опасни за здравето и Брюксел незабавно трябва да преразгледа решението си. Към това призоваха вчера германски евродепутати, позовавайки се на експертен анализ.

Новите икономични елкрушки съдържат живак и крият реален риск за здравето, предупредиха специалисти от Федералната служба за околна среда (ФСОС). При счупване на такава крушка се отделят 0,35 микрограма живак на кубически метър, което надхвърля 20 пъти допустимата норма. От ФСОС предупреждават деца и бременни жени да не са в близост до подобен светлинен източник.

“Ще направя всичко възможно да се премахне забраната върху продажбите на обикновените елкрушки. Здравето на производители и потребители е върховен приоритет. С налагането на икономичните крушки брюкселските законотворци са се водили от мания за опазване на околната среда, която няма нищо общо нито с околната среда, нито със здравето на хората”, заяви вчера германският евродепутат и председател на икономическата комисия в Европарламента Херберт Ройл. Към него се присъедини и зам.-председателката на Европарламента Силвана Кох-Мерин, като посочи: “Не може да се налага забрана за продажба на доказалите се обикновени елкрушки и те да се заменят с опасни за здравето продукти. Подобна забрана противоречи на здравия разум.”

С директива на Брюксел вече не се продават крушки от 100 и 75 вата. От септември идната година забраната ще важи и за 60-ватовите. Аргументът е, че с новите икономични крушки ще се пести до 80 на сто енергия.

“Живакът е ахилесовата пета на икономичните крушки”, обясни шефът на ФСОС Йохен Фласбарт. Той също призова Брюксел да наложи мораториум върху решението си до намиране на нова технология, която да гарантира сигурни продукти, които не застрашават здравето на хората. Дотогава от ФСОС предупреждават да се спазват следните правила:

- Счупи ли се икономична елкрушка, незабавно да бъде отворен прозорец.

- Хора и животни да напуснат помещението минимум за 15 минути.

- Незабавно да се изключат парното, отоплителни уреди и климатик.

- След това почистването на стъклата да става при отворен прозорец. Да не се пипа с ръка, а отломките да се събират с парче от картон. Ако стъкла са се забили в килим, да се вадят с тиксо. След това всичко да се постави в буркан, който в никакъв случай да не се изхвърля на боклука, а да се предаде в специален пункт за опасни отпадъци.

Ваня ЕНЧЕВА

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев