Община Сливен

Как Коледа и Нова година съсипват живота ни…

Коледа
16.12.2010 / 14:00

Макар наближаващите празници Коледа и Нова година да ни вдъхват надежда за до-добро бъдеще, всъщност ни съсипват живота. Големите празници, освен че се „светли“ според много хора, са и невероятно мрачни и дори имат силата да съсипят живота ни.

Нова година – нов късмет

Ненапразно българинът е казал, че Новата година носи нов късмет. Подсъзнателно този празник крие мотив за ново начало, но това начало невинаги е най-доброто. Колкото повече наближават празниците, толкова броят на двойките, сложили край на връзките си, се увеличава. Част от тези хора имат деца, които вместо подарък, получават новината, че „мама и тати вече ще живеят на различни места“.

Каква е причината?

Човешката психика е така настроена, че винаги се стреми към най-доброто. Големите празници ни подтикват към размишления от сорта на: „Това ли искам от живота си?“; „С точния човек ли съм?“; „Той/тя защо не е като…?“. Отговорите на тези въпроси често не ни харесват и решаваме да сложим край на нещо, което довчера ни е било много важно и скъпо. Причината е, че ставаме много чувствителни и взимаме генерални решения, за част от които цял живот съжаляваме.

Какво прави българинът?

Нашенецът е потънал не само в дълбока депресия, но не спира да се чуди и как ще си плати сметките, за да стартира новата година на чисто. Забележете – той не мисли какви подаръци да купи или каква елха да украси, а си пожелава да успее да намери пари, с които да купи поне храна за Коледната трапеза.

„НЕ празнувам – нямам пари и нямам и познати или родинини с пари, за да си позволят на фона на тази мизерия лукса да празнуват!!!

ОБИДНО Е!!! Заради целия този цирк, който се вихри, празникът става подигравка за хората!!!“, пише форумец, за да изплаче болката и разочарованието си.

 

Повече самоубийства

Знаете ли, че към края на календарната година много хора посягат на живота си? Не, тези хора не се потиснати от мрачното време, а от мрачното усещане, че са самотни. Дори да имат близки и приятели, те се оковават за ужасните вериги на депресията и недоволството. Много хора си казват: „Никой не ме разбира, защото никой не ме обича“. А „хората вярват в това, в което искат да вярват, а не в това, в което трябва да вярват“ /Фройд/.

 

Торбите пълни (в някои случаи) – душите празни.

И макар някои хора да са имали възможността да се доберат до лъскавите витрини с полу-пълни портфейли, за да напълнят торбите с подаръци, то след всяка изминала година душите ни стават все по-празни. Празнуваме, без да осъзнаем какво всъщност правим. Коледата ни е любима, защото „ще имаме достатъчно време да се наспим“ и „да свалим виртуално някоя мадама“. А Нова година е идеалното време да се напием като свине (все едно идва краят на света!), а после да намушкаме някого с нож, защото така се забавляваме.

Въпреки бедността, българинът може би ще намери начин да напълни трапезата и торбите си, но дали ще успее да намери начин да „напълни“ и душата си? Едва ли…

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев